Victor Ponta ar castiga alegerile prezidentiale in turul doi impotriva tuturor politicienilor vehiculati in prezent ca posibili candidati pentru functia de sef al statului, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul".

In cazul unei finale Ponta - Antonescu, primul ministru ar obtine 60% din voturi, in timp ce in fata lui Sorin Oprescu ar castiga cu 55% - 45%. In fine, daca ar ajunge in turul doi cu Mihai Razvan Ungureanu, Victor Ponta ar obtine 59% din voturile populatiei, fata de 41% pentru fostul premier.

Crin Antonescu l-ar invinge pe Mihai Razvan Ungureanu cu 59% la 41%.

Potrivit cotidianului Adevarul, care citeaza concluziile INSCOP, "o pondere insemnata din electoratul actual al PNL (46,7%) ar vota cu Victor Ponta pentru functia de presedinte in dauna lui Crin Antonescu".

Victor Ponta ar fi votat de 66% din electoratul PSD si de 63,3% din votantii UDMR - dupa ce premierul a dorit sa aduca formatiunea minoritatii maghiare la guvernare - 57,4% din votantii partidului lui Dan Diaconescu si 87,5% din votantii Fortei Civice.

Crin Antonescu ar fi preferat de 53% din electoratul propriului partid si de peste 50% din electoratul PDL si PRM.

Intr-o finala Ponta-Antonescu, 58,9% din alegatorii PDL l-ar alege pe Crin Antonescu si 41,1% pe Victor Ponta.

Pe regiuni, Victor Ponta castiga in Transilvania, Banat, Crisana, Maramures.

Crin Antonescu ar pierde in marja de eroare si confruntarea cu Sorin Oprescu (51% la 49%).

INSCOP arata ca Sorin Oprescu este preferat de tinerii sub 35 de ani si de persoanele peste 65 de ani, in timp ce pe Crin Antonescu il prefera segmentul de varsta 35-50 ani.

Populatia din mediul urban l-ar vota pe Sorin Oprescu, iar cea din mediul rural pe Crin Antonescu.

De la opozitie, cel mai bine se situeaza Mihai Razvan Ungureanu, care ar pierde impotriva lui Crin Antonescu si a lui Victor Ponta cu 41% din voturi.

INSCOP Research mentioneaza ca, spre deosebire de intrebarea clasica cu prezentarea unei liste de candidati, studiul simuleaza o competitie prezidentiala de tur 2, testand o succesiune de finale intre doi candidati.

Sondajul a fost realizat in perioada 21 - 28 februarie 2013 pe un esantion de 1.066 persoane reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani, cu o eroarea de ᅡ 3%, la un grad de incredere de 95%.