Fostul candidat la Presedintia Romaniei Constantin Ninel Potarca a primit decizie de scoatere de sub urmarire penala din partea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar de evaziune fiscala in care a si fost retinut pentru 24 de ore in noiembrie 2010, informeaza Mediafax.

Dosarul a fost instrumentat, la vremea respectiva, de catre procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, pe 8 noiembrie 2010 Potarca fiind retinut impreuna cu un nepot de-al sau intr-un alt dosar de evaziune fiscala, in care, intre timp, a si fost trimis in judecata.

Fostul prezidentiabil a fost prezentat atunci Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventiva, propunerea fiind respinsa de judecatori. Anchetatorii au emis insa atunci o a doua ordonanta de retinere pentru 24 de ore, acuzandu-l pe Potarca intr-un nou dosar de evaziune fiscala, nici propunerea de arestare preventiva formulata in acest caz nefiind insusita de magistrati.

Potarca era acuzat in acest dosar ca a inregistrat trei facturi provenite de la o alta firma a sa, in valoare de peste 800.000 de lei, prin care erau atestate tranzactii ilegale, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, la sesizarea inspectorilor din cadrul Directiei Finantelor Publice Gorj, estimand prejudiciul adus bugetului de stat la circa 330.000 de lei.

Dosarul respectiv a fost preluat pe 16 ianuarie 2012 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj nu reusisera sa-l solutioneze.

Conform documentelor de la dosar, impotriva lui Constantin Ninel Potarca a fost dispusa scoaterea de sub urmarirea penala intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de care era acuzat, aceiasi decizie fiind luata si pentru nepotul sau Toma Potarca, retinut, de asemenea, 24 de ore in noiembrie 2010.

Fostul candidat la Presedintia Romaniei a declarat, luni, pentru Mediafax ca se va consulta cu avocatii sai si va cere despagubiri pentru consecintele implicarii sale in ancheta in care a fost scos acum de sub urmarirea penala si in cadrul careia a fost retinut 24 de ore.

"Cineva trebuie sa plateasca fie numai si pentru faptul ca un an si ceva eu am avut interdictie de a parasi localitatea de domiciliu si in tot acest timp nu am putut sa merg la consultatiile medicale de care aveam nevoie la diferite cabinete medicale din tara. Firmele mele au fost bagate in insolventa si apoi falimentate si eu am pierdut enorm in tot acest timp si de aceea voi cere daune", a precizat Potarca.

Presedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din Romania, Constantin Ninel Potarca este judecat in prezent si in alte dosare de evaziune fiscala, in care a primit sentinte cu condamnare la inchisoare, niciuna dintre ele nefiind insa definitiva, el declarandu-se nevinovat dupa ce, in trecut, a castigat procese cu autoritatile statului in care era acuzat ca a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei.