Revine sau nu Adrian Nastase la virful PSD dupa eliberarea conditionata? Intrebat insistent acest lucru, Victor Ponta a refuzat sa raspunda precis, invocind permanent legea si statutul PSD. Ce spune insa legea? Potrivit Legii partidelor politice Legea 14/2003, nu pot fi membri ai unui partid politic persoanele fara drept de vot. Or, prin sentinta definitiva pronuntata in 20 iunie 2012, Adrian Nastase si-a pierdut timp de doi ani dupa executarea pedepsei principale dreptul de a alege si de a fi ales. Asta inseamna ca, neavind drept de vot, nu poate fi nici membru al unui partid politic pina in 2016, cind expira interdictia. Si statutul PSD prevede clar ca nu pot fi membri persoanele lipsite de drepturi electorale.

Ce spune Legea Partidelor Politice (Legea 13/2003):

Articolul 6: Pot fi membri ai partidelor politice cetăţenii care, potrivit Constituţiei, au drept de vot.

Ce spune sentinta definitiva de condamnare a lui Adrian Nastase (20 iunie 2014): In baza art. 334 CpPschimba incadrarea juridica a faptei retinuta in sarcina inculpatului Nastase Adrian din infractiunea prevazuta de art. 13 din legea 78/2000 cu aplicarea art 41. alin 2 CP in infractiunea prevazuta de art 13 din legea 78/2000 si mentine pedeapsa principala de doi ani de inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b si c din Codul Penal pe o durata de doi ani dupa executarea pedepsei principale.(Dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii; - n.red)

Adrian Nastase a fost eliberat conditionat, insa pedeapsa sa principala curge pana in iunie 2014 (doi ani de la data condamnarii), iar pedeapsa complementara de interzicere a unor drepturi (de a alege sau a fi ales) se aplica pentru o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei principale, adica pana iniunie 2016.

Ce spune statutul PSD:

ARTICOLUL 23:

Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:

a) persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia celor precizate la Art. 13;

b) persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică;

Cum s-a eschivat Victor Ponta, presedintele PSD, cind a fost intrebat ce rol va avea Adrian Nastase in partid dupa eliberarea sa conditionata:

  • "Vom respecta Legea partidelor politice. O să studiez şi eu mai bine ca să vă spun care sunt interdicţiile şi în primul rând după cum se decide şi în hotărârea judecătorească. Statutul PSD nu poate decât să respecte Legea partidelor"

  • "Noi nu putem face derogări de la lege în partide. Putem să adoptăm decizii politice, iar decizia de a păstra vacantă funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional este o decizie politică. Nimeni nu ne poate obliga să organizăm alegeri sau să o ocupăm în vreun fel. Altfel, nu poate face un partid derogare de la Legea partidelor, ci trebuie să ne încadrăm"