Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este singurul sef de stat care nu este membru de partid si totusi participa la reuniunile de partid de la Bruxelles si cred ca ar fi util sa se mentioneze in Constitutie, cand va fi modificata, ca presedintele nu poate sa participe nici pe plan national, nici pe plan international, la reuniuni de partid, a declarat joi presedintele PSD, premierul Victor Ponta, dupa summitul Partidul Socialistilor Europeni (PSE) desfasurat la Bruxelles, transmite Agerpres.

"De fiecare data mi-am exprimat pozitia de principiu legata de faptul ca, in interpretarea mea, si a multor altor juristi, a Constitutiei Romaniei, presedintele tarii nu poate sa participe la intruniri de partid, pentru ca nu e membru de partid. De altfel, e singurul presedinte care participa la vreo intrunire de partid. Nu o sa vedeti aici, la summitul PSE, nici pe presedintele Irlandei, fost socialist, nici pe presedintele Italiei, nici pe presedintele Greciei, nici pe presedintele Cehiei, proaspat ales, tot fost socialist, sau al Sloveniei, nu o sa vedeti presedinti", a declarat Ponta, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca, pentru ca afirmatia sa sa nu fie interpretata ca o noua disputa cu presedintele Traian Basescu, aceasta chestiune trebuie avuta in vedere la modificarea Constitutiei "pentru viitorii sefi ai statului".

"Eu cred ca va fi util ca in modificarea Constitutiei, pentru viitorii presedinti ai Romaniei, sa se treaca in mod foarte clar nu doar faptul ca nu este membru de partid, dar ca nu poate sa participe nici pe plan national, nici pe plan international, la reuniuni de partid. Eu cred ca viitorul presedinte al Romaniei nu trebuie sa mearga nici macar la congrese de partid in tara, chiar daca sigur are favoriti pe care ii sustine la conducerea unui partid. Eu nu cred ca dl Antonescu, daca va fi presedinte, trebuie sa mai mearga la congresele PNL-ului sau sa mearga la reuniunile liberalilor europeni. E o anormalitate care intra in acest ansamblu de anormalitati pe care trebuie sa le rezolvam prin modificarea Constitutiei", a conchis seful guvernul roman.