Comisia pentru revizuirea Constitutiei se reuneste, miercuri, intr-o noua sedinta, in care ar urma sa fie discutate principalele teze care au fost inaintate de partidele parlamentare pentru modificarea Legii fundamentale, anunta Agerpres. Deputatul liberal Alina Gorghiu, membru in Comisia parlamentara de revizuire a Legii fundamentale, a declarat, marti, ca viitoarea Constitutie va trebui sa indeplineasca o functie integratoare, nu sa fie o lege care sa divizeze societatea, ci, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat pana acum, sa fie centrata pe cetatean. Ea a spus ca prima "teza", in opinia liberalilor, ar fi cea "de evitare a conflictului perpetuat pana acum in societatea romaneasca si de a pune punct ideii de conflict intre institutii".

  • Propunerile PNL

"Aceasta Constitutie pe care o gandim noi trebuie sa porneasca de la faptul ca va trebui sa indeplineasca o functie integratoare, ca nu va fi o Constitutie care sa divizeze societatea, ci care, spre deosebire de ce s-a intamplat pana acum, trebuie sa fie centrata pe cetatean, sa ii adune pe cetateni in jurul ei, sa fie liantul. Prima teza ar fi cea de evitate a conflictului perpetuat pana acum in societatea romaneasca si de a pune punct ideii de conflict intre institutii", a afirmat Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, un al doilea principiu luat in calcul de liberali este legat de faptul ca "Legea fundamentala inseamna consacrarea unui sistem de valori, nu doar stabilirea unor norme si mecanisme institutionale": "Constitutia ar trebui sa ofere protectia juridica unui set de valori comune, care sa genereze solidaritatea cetatenilor si sa reconstruiasca increderea romanului in institutiile statului si sa punem in prim plan partea de drepturi si libertati cetatenesti. PNL va insista sa puna in prim plan chiar si ca ordine in capitolele din Constitutie drepturile si libertatile cetatenesti si un cadru constitutional eficient prin care noi sa oferim cetateanului sentimentul si realitatea ca este aparat", a aratat deputatul PNL.

Alina Gorghiu a subliniat ca PNL nu doreste sa faca din Legea fundamentala o noua tema de conflict: "Nu vrem sa facem din Constitutie o noua tema de conflict in societatea romaneasca, de aceea credem ca este un context politic foarte bun ca acum sa se intample revizuirea Constitutiei pentru ca persista de foarte multa vreme in spatiul public si s-a creat un fel de asteptare a cetatenilor ca se va intampla. PNL nu crede ca trebuie amanata revizuirea Constitutiei, ea va corespunde acestei asteptari generale si mai ales nevoii de recredibilizare a Legii fundamentale a Romaniei", a spus deputatul PNL.

Un alt principiu luat in calcul de PNL la modificarea Constitutiei se refera la intarirea protectiei drepturilor si libertatilor fundamentale. "Acesta este un obiectiv politic fundamental al PNL", a spus Gorghiu.

Deputatul liberal a afirmat ca temele anuntate de presedintele PNL, Crin Antonescu, si de Uniunea Social Liberala pentru modificarea Constitutiei vor fi detaliate in amendamente, in urma dezbaterilor din cadrul Comisiei parlamentare care se ocupa de acest subiect: "Momentan nu avem formulate amendamentele, dar categoric vor fi modificari institutionale, vorbim de principiul echilibrului institutional, separarea puterilor in stat, alegerea distincta si atributiile Camerelor, eventuale modificari la asumarea raspunderii Guvernului si posibilitatea limitarii ordonantelor de urgenta, a traseismului politic, raporturile dintre Parlament, presedinte si Guvern, desemnarea primului-ministru, discutii despre referendum, sfera judiciara pe institutii - se va discuta despre rolul Ministerului Public, statutul procurorului, CSM, CCR, toate institutiile care au generat in ultimii ani de zile stari de conflict constatate prin hotarari ale CCR sau constatate de societatea romaneasca", a mentionat Alina Gorghiu.

Ea a aratat ca discutiile ar putea sa se refere si la reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii. "Si la nivel de Constitutie ar trebui sa existe prins un articol despre noile unitati administrativ-teritoriale", a precizat deputatul PNL.

  • Ce propune PSD

Regionalizarea, migratia politica, atributii mai clare pentru presedinte, primul-ministru si cele doua Camere ale Parlamentului se numara printre modificarile pe care parlamentarii PSD le propun pentru proiectul de revizuire a Legii fundamentale, a declarat, marti, pentru Agerpres, deputatul social-democrat Florin Iordache, secretar al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative de modificare a Constitutiei: "Din punctul nostru de vedere, trebuie stabilit foarte clar in ce conditii poate si pe cine desemneaza presedintele ca premier. Acum e ambiguu. Adica presedintele sa numeasca premier pe reprezentantul desemnat de partidul sau de alianta care a castigat mai mare numar de mandate in Parlament. Apoi trebuie reglementate foarte clar relatiile externe. De acord ca presedintele reprezinta statul, dar in acelasi timp trebuie stipulat foarte clar in ce conditii in chestiuni executive. De exemplu, la Consiliul European, pe chestiuni punctuale executive, sa participe premierul. Referitor la migratia politica, noi propunem limitarea traseismului politic parlamentar", a afirmat Florin Iordache.

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, considera ca pentru a avea o clasa politica puternica fara niciun fel de dubii ar trebui ca in Constitutie sa se revina la ceea ce inseamna eliminarea traseismului politic: "Cred ca trebuie sa revenim la ceea ce am spus si in campanie si am spus in permanenta - trebuie sa ne uitam nu neaparat la ceea ce s-a intamplat, pentru ca trebuie sa ne uitam la viitor si, daca vrem sa avem o clasa politica puternica fara niciun fel de dubii, cred ca ar trebui ca in Constitutie sa revenim la ceea ce inseamna eliminarea traseismului politic", a subliniat liderul conservatorilor, inaintea sedintei USL.

  • Propunerile PDL

Parlament unicameral cu 300 de membri, introducerea notiunii de regiune si eliminarea celei de judet, precum si marirea numarului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii astfel incat societatea civila sa fie mai larg reprezentata in CSM se numara printre propunerile Partidului Democrat Liberal pentru revizuirea Constitutiei, a afirmat marti deputatul PDL Gabriel Andronache.

"Am depus la secretariatul Comisiei pentru revizuirea Constitutiei documentul prin care aratam care sunt tezele, in opinia noastra, ce ar trebui revizuite. Una dintre teze se refera la reorganizarea administrativ-teritoriala, respectiv, introducerea notiunii de regiune si eliminarea notiunii de judet. Alte aspecte avute in vedere tin de Parlament unicameral si, de asemenea, reducerea numarului de parlamentari la 300, introducerea de noi membri in Consiliul Superior al Magistraturii, astfel incat societatea civila sa fie reprezentata de mai multi membri, clarificarea relatiilor dintre presedinte si Guvern in cadrul puterii executive, precum si toate celelalte chestiuni care se regasesc in rezolutia adoptata la Consiliului National de Coordonare al partidului pe tema revizuirii Constitutiei", a declarat, pentru Agerpres Gabriel Andronache, membru in Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei.

Deputatul PDL a adaugat ca democrat-liberalii sustin la revizuirea Constitutiei si prevederea potrivit careia in cazul in care un referendum pentru demiterea presedintelui esueaza Parlamentul sa fie dizolvat de drept.

Potrivit democrat-liberalilor, alte propuneri referitoare la modificarea Legii fundamentale vizeaza limitarea deficitului bugetar la 3%, limitarea situatiilor in care Guvernul isi poate angaja raspunderea la o singura data pe sesiune parlamentara, cu exceptia legii bugetului si a asigurarilor sociale, precum si redefinirea statutului Avocatului Poporului in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

  • PPDD

Partidul Poporului-Dan Diaconescu va cere in Comisia de revizuire a Constitutiei consultarea prealabila a populatiei cu privire la forma de guvernamant si la oportunitatea introducerii juratilor in instantele judecatoresti, a declarat, pentru Agerpres, deputatul PP-DD Daniel Fenechiu. El a aratat marti ca aceasta consultare a populatiei ar trebui sa aiba loc inaintea datei de 15 mai, termenul limita de primire a propunerilor de modificare a Legii fundamentale.

"Maine (miercuri - n.r.) va avea loc o noua sedinta a comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru revizuirea Constitutiei. PP-DD, pe langa tezele pe care le-a inaintat, va pune in discutia comisiei si o chestiune prealabila pe care am prezentat-o comisiei. In speta vorbim de o solicitare a PP-DD in sensul organizarii unei consultari a poporului in legatura, in principal, cu forma de guvernamant din Romania. Propunerea noastra este ca populatia sa fie chestionata asupra formei de guvernamant pe care si-o doreste: republica parlamentara, republica semiprezidentiala cum este astazi, republica prezidentiala sau monarhie", a precizat Daniel Fenechiu.

Potrivit acestuia, PP-DD propune ca populatia sa fie consultata si in legatura cu oportunitatea introducerii juratilor in instantele judecatoresti si nivelul pana la care sa fie prezenti acestia. Parlamentarii PP-DD mai propun limitarea mandatelor de ales si pierderea mandatului de parlamentar in cazul demisiei din partidul pe listele caruia deputatul sau senatorul a castigat alegerile: "In ceea ce priveste regionalizarea care este o cerinta europeana si pe care mai devreme sau mai tarziu Romania trebuie sa o indeplineasca, nu ne opunem infiintarii de regiuni, dar regiunile trebuie sa se infiinteze fara a fi conditionate de criterii de limba, de etnicitate, sau alte asemenea criterii. Am propus de asemenea o reglementare care, pe de o parte, sa oblige presedintele sa desemneze candidatul la prim-ministru persoana propusa de majoritatea parlamentara din momentul consultarilor, am propus ca in situatia in care Parlamentul il suspenda pe presedinte si se organizeaza referendum de demitere, daca acesta nu va fi validat, Parlamentul sa fie dizolvat de drept. Am propus ca in situatia in care are loc un referendum in care poporul isi exprima vointa printr-un referendum validat Parlamentul sa fie obligat sa transpuna in practica vointa poporului intr-un termen de maximum sase luni, altfel Parlamentul sa fie dizolvat de drept si am propus ca un numar de 500.000 de cetateni sa poata sa aiba posibilitatea initiativei organizarii unui referendum", a spus marti Fenechiu.

PP-DD vrea ca Parlamentul sa aiba 300 de membri, Camera Deputatilor sa fie aleasa prin vot pe lista, iar Senatul prin vot uninominal.