Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, sambata seara, la Suceava, ca exista riscul unei rupturi a partidului, daca la Conventia Nationala din 23 martie competitia nu va fi corecta sau daca invingatorul promite excluderi din partid, transmite Mediafax.

Preda a spus la o intalnire cu membri ai PDL Suceava cu ocazia prezentarii motiunii "Reformistii" de catre Monica Macovei ca in toate organizatiile democrat-liberale prin care a trecut exista teama de ruptura a PDL.

"Sigur ca o ruptura ar fi dramatica, ar fi dramatica pentru ca noi, in decembrie, am primit mandatul de a face opozitie. Exista si o responsabilitate a guvernarii, am avut-o, am platit-o, dar exista si o responsabilitate a opozitiei. Noi am primit o astfel de responsabilitate. Trebuie sa facem opozitie. Daca partidul se rupe, acest grup parlamentar, care si asa e firav, se va sparge la randul lui. Nu ne dorim acest lucru", a spus Preda.

El a subliniat ca grupul ce sustine motiunea "Reformistii" nu considera ca partidul trebuie sa se rupa, dar a mentionat ca teama insa exista si cei care sunt astazi la conducerea partidului, cei care au astazi responsabilitatea organizarii Conventiei, trebuie sa ia in calcul acest pericol.

"Pentru ca exista niste conditii care pot conduce la ruptura si daca nu ne confruntam cu ele, si ne facem iarasi ca ploua si nu vedem care sunt aceste conditii, vom da, din nou, peste dificultati mai mari. Iar ruptura se va produce, in primul rand, daca nu va fi corecta competitia. Nu suntem nici unul dintre noi copii. Daca va exista suspiciunea ca intrecerea din 23 martie nu a fost corecta, ruptura e inevitabila", a spus europarlamentarul.

Cristian Preda a mai aratat ca cei care au responsabilitatea de a organiza Conventia Nationala, de a gestiona trimiterea delegatilor, trebuie sa organizeze in conditii statutare trimiterea delegatilor si nu "cu tot felul de mismasuri facute din nou pe bani".

"Cei care au responsabilitate trebuie sa se gandeasca de doua ori. Ruptura e inevitabila daca, in 23 martie, vom avea sentimentul, unii dintre noi, ca intram intr-o competitie care este aranjata", a aratat Preda.

El a mai spus ca ruptura in partid risca sa fie daca invingatorul promite excluderi.

"Nu am primit deloc bine amenintarile cu excluderea care au venit in timpul acestei competitii. Ce competitie e aceea in care, intrucat esti sef in acest moment, ii ameninti cu excluderea pe concurentii tai. Asta e competitie decenta sau competitie de maidan?", s-a intrebat Cristian Preda.

UPDATE - Vasile Blaga: PDL nu se va rupe, chiar daca vor exista si unele plecari

In replica, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, duminica, la Brasov, ca partidul nu se va rupe, "chiar daca vor exista si unele plecari", adaugand ca, in ceea ce il priveste, Conventia Nationala va fi "corecta" si ca se va putea vota in cabine de vot nesupravegheate video, transmite Mediafax.

Vasile Blaga a fost prezent, duminica, alaturi de Theodor Stolojan si Gheorghe Flutur, la Brasov, unde s-a intalnit cu membrii filialei PDL pentru a le prezenta motiunea.

Blaga a declarat ca desi se asteapta la unele plecari din PDL, acest lucru nu va duce la ruperea partidului.

"Partidul nu se va rupe, chiar daca vor exista si unele plecari, pe care eu unul nu le doresc. PDL nu are doar sedii in judete si localitati, ci are oameni si membri, care asteapta de la noi clarificari", a spus Vasile Blaga.

El a precizat ca va fi o conventie "corecta", sustinand ca "5.000 de oameni sunt greu de manipulat de catre oricine".

"In ceea ce ma priveste, va fi o conventie corecta, in care colegii vor avea posibilitatea sa isi exprime optiunea liber, in cabine de vot nesupravegheate video si, desigur, nimeni nu le va mai cere, ca in urma cu trei ani, sa-si fotografieze buletinul de vot, sa se vada cum au votat (...) Convingerea mea este ca 5.000 de oameni sunt greu de manipulat de catre oricine, cu atat mai mult cu cat vorbim despre militanti de-ai nostri de baza, de primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni, lideri de organizatii. Ei vor judeca si vor avea propriile optiuni", a mai spus Blaga.

La randul sau, Theodor Stolojan a spus ca Blaga este cel mai potrivit lider al democrat-liberalilor, sustinand ca "alegerile interne din partid nu sunt nici cursa pentru a alege procurorul general al Romaniei, nici concursul de cuvantari frumoase sau de frumusete".

"Am avut alegeri in partid dupa scrutinul local si nu a vrut nimeni sa candideze, nici doamna Udrea, nici doamna Macoveni, nici domnul Cristian Preda. Domnul Blaga a fost singurul care s-a angajat si ceea ce a urmat in cateva luni, cu referendumul si alegerile parlamentare, nu poate fi impus domnului Blaga. Discutam despre alegerile pentru presedintele partidului, nu depre alegerea procurorului Romaniei sau despre concursul de cuvantari frumoase si frumusete. Ori, cine are experienta necesara sa conduca partidul intr-o perioada asa dificila?", a spus Stolojan.

El a precizat ca este nevoie de Monica Macovei in partid, "dar dansa nu a condus niciodata nicio organizatie interna a partidului, experienta sa in munca efectiva de reconstructie de partid politic si a PDL nu exista". Desi i-a recunoscut experienta in lupta pentru statul de drept si lupta impotriva coruptiei, Stolojan crede ca "nu este suficienta o asemenea calitate pentru a dori sa conduci PDL".

Referitor la Elena Udrea, Stolojan a spus ca rezultatele obtinute de ea pana in prezent nu l-au convins ca poate fi un lider de partid.

"Doamna Udrea a condus o organizatie a PDL, cea din Bucuresti care este poate cea mai importanta numeric. Acum dansa recunoaste ca a gresit cand nu a candidat pentrut primaria municipiului sau pentru parlament din Bucuresti. Deocamdata, rezultatele din activitatea de partid ale doamnei Udrea nu imi spun mie ca dansa ar fi mai in masura decat domnul Blaga sa conduca PDL", a declarat Theodor Stolojan.

Elena Udrea si-a prezentat motiunea pentru alegerile din cadrul partidului, la Brasov, in 2 martie, cand a fost insotita de fostul premier Emil Boc.