Vicepresedintele partidului nationalist ungar Jobbik, Zoltan Balczo, a acuzat Partidul Socialist (de opozitie) de inalta tradare pentru ca l-a invitat la Budapesta pe premierul Victor Ponta, scrie agentia MTI, citata de Mediafax. Intr-un discurs rostit la un miting organizat in fata Palatului Sporturilor "Papp Laszlo" din Budapesta, unde a avut loc reuniunea Partidului Socialist ungar, Zoltan Balczo a declarat ca, prin toate deciziile sale, premierul Romaniei a actionat impotriva etnicilor maghiari.

Balczo a spus in fata simpatizantilor Jobbik ca manifestatia spontana este organizata pentru ca Tinutul Secuiesc sa primeasca autonomie teritoriala.

Istvan Szavay, liderul Jobbik responsabil de comunitatile maghiarilor din strainatate, a declarat ca mitingul nu este impotriva poporului roman, ci "impotriva celor care tradeaza interesele natiunii ungare".

Mitingul s-a incheiat fara incidente violente.

Premierul Victor Ponta a evidentiat sambata, la Budapesta, importanta coexistentei pasnice a romanilor si ungurilor, intr-un discurs rostit la o reuniune a Partidului Socialist ungar (de opozitie). "Ungurii si romanii trebuie sa inteleaga ca cele doua tari pot coexista ca prieteni si pot colabora pentru viitorul comun", a spus Ponta.

"Poate ca trecutul a divizat cele doua tari, dar prezentul si viitorul trebuie sa fie impreuna", a adaugat Ponta.

Premierul Romaniei a notat ca populismul, extremismul si demagogia afecteaza ambele tari, subliniind ca drepturile etnicilor maghiari din Romania si etnicilor romani din Ungaria trebuie respectate.