Senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus o initiativa legislativa care prevede amnistia fiscala pentru bugetarii care au primit sporuri ilegale in 2011. Anul trecut, Parlamentul a votat legea 84/2012, care a aprobat exonerarea de la plata pentru sporurile primte ilegal de salaratii in domeniul public in perioada 2008-2010. Belacurencu sustine in expunerea de motive ca exista functionari publici care au incasat sporurile ilegale si in 2011 si propune amnistierea acestora.

"Criza economica din ultimii ani a afectat intreaga economie romaneasca, in mod special viata angajatiile din sectorul public, carira li s-a diminuat salariul lunar cu un procent de 25%. Un numar semnificativ de functionari ai unor institutii publice, indeosebi autoritati ale administratiei publice locale, s-au vazut confruntati cu o problema suplimentara si anume restituirea unor drepturi salariale de care au beneficiat in baza acordurilor colective de munca, la care s-au adaugat dobanzi, penalitati si majorari de intarziere, sume care au atins nivelul a zeci de mii de lei, echivalentul salariilor acestora pe multi ani" se arata in expunerea de motive a initiatorului.

Proiectul de lege a fost depus la Senat urmand sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate.

In 2012, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporurile si primele ilegale incasate in 2008-2010.