Guvernul Ungariei “evident nu participa la manifestatie”, ci dialogheaza cu partea romana dar sprijina libertatea de a manifesta pentru autonomie – a declarat Nemeth Zsolt, secretarul de stat al Ministerului de Externe, vineri dimineata in emisiunea 180 de minute la Radio Kossuth, postul national, transmite agentia maghiara MTI. Secretarul de stat a declarat in legatura cu acest subiect, ca duminica, la Targu Mures va avea loc o manifestatie pentru autonomie organizata de catre Consiliul National Secuiesc, de Partidul Civic Maghiar si de Partidul Popular din Transilvania. Paralel cu manifestatia pentru autonomie din Targu Mures, denumita ziua libertatii secuilor, se vor organiza mai multe manifestatii de solidaritate la reprezentantele diplomatice ale Romaniei din Europa si America.

Joi, Izsak Balazs, presedintele Consiliului National Secuiesc a delcarat pentru MTI ca manifestatia programata pentru duminica a fost autorizata de primarie cu o zi in urma de catre primarie (adica miercuri). Nemeth Zsolt a declarat pentru Radio Kossuth urmatoarele: daca magharii de peste granite doresc autonomie – “teritoriala, culturala, secui sau cei din Partium sau chiar cei din Voivodina – Guvernul Ungariei are obligatia constitutionala sa sprijine aceste deziderate”.

Secretarul de stat a facut referire si la vizita recenta a ministrului de externe la Bucuresti, aratand ca la discutii s-a atins si subiectul reorganizarii regiunilor. Nemeth a afirmat ca in prezent in Romania din 42 de judete, in doua judete si jumatate (specificand ca in judetul Mures maghiarii nu sunt majoritari dar sunt intr-un numar insemnat) maghiarii exercita si importante functii administrative.

Aceasta realitate trebuie pastrata si dupa reorganizarea administrativa, a subliniat Nemeth Zsolt. Marti, Nemeth Zsolt, in sedinta plenara a Parlamentului, a aratat ca vizita ministrului de externe, Martonyi Janos, la Bucuresti, a avut loc “in conditii foarte tensionate”, cauzate de subiectul steagului secuiesc, a situatiei de la Universitatea de Medicina din Targu Mures, a cazului Szekely Miko, respectiv a problemelor ce tin de utilizarea limbii materne.

Nemeth a subliniat urmatoarele: cu ocazia vizitei, Martonyi Janos a declarat ca Ungaria nu priveste Romania dusman, ci partener, aliat, prieten, pe care il respecta dar in acelasi timp are asteptarea ca Romania sa trateze Ungaria cu respect.

Ministrul de externe a declarat printre altele – a aratat Nemeth Zsolt – ca maghiarii din Transilvania post sa conteze pe sprijinul Guvernului Ungariei in chestiunea utilizarii libere a limbii materne si a simbolurilor, in dezideratele legate de autonomie, inclusiv in ce priveste atonomia culturala si teritoriala, respectiv in subiectul invatamantului maghiar, a universitatii autonome maghiare si a sectiilor, facultatilor maghiare.