"Într-o regiune mare, centrifugarea ideilor separatiste creşte", crede secretarul general al Partidului Naţional Liberal, Eduard Hellvig. Invitat la emisiunea "Imparţial" la Digi24, el consideră că regiunile trebuie să aibă o singură capitală şi că aceasta nu trebuie să fie neapărat cel mai mare oraş din regiune.

Liberalul mai spune de asemenea că judeţele trebuie păstrate, dat fiind că populaţia "s-a obişnuit cu nişte mecanisme de lucru", iar regiunea trebuie să aibă o singură capitală: "E ridicol să spunem că avem regiunea X şi trei capitale."

"Ne interesează ca această discuţie să nu plece de la persoane şi «cum ne-ar fi nouă mai bine».Trebuie definite clar obiectivele pe care le urmărim şi abia apoi vom discuta prin ce mecanisme anumite persoane vor ajunge acolo. Cred că acest lucru trebuie făcut prin vot, ca să aibă legitimitate. Dar nu putem vorbi de regionalizare decât după modificarea Constituţiei", subliniază Eduard Hellvig.

Alte declaraţii pe această temă:

- Trebuie să introducem în Constituţie termenul de regiune, trebuie să fim atenţi ce presupune, dacă vor fi regiuni mai mari sau mai mici. Dacă faci doar opt regiuni, posibilitatea de a avea la un moment dat structuri cu mecanisme de centrifugare a unor opţiuni de federalizare creşte. Într-o regiune mare, centrifugarea ideilor separatiste creşte.

- Nu e o decizie pe care o luăm că avem noi pe cineva în judeţul X. Trebuie să învăţăm din eşecul mecanismelor de regionalizare care au existat în alte state. Trebuie menţinute judeţele, pentru că se întâmplă anumite lucruri la nivel judeţean şi lucruri care se întâmplă la nivel de regiuni. Avem de-a face cu o populaţie care s-a obişnuit cu nişte mecanisme de lucru, judeţele ţin de particularitatea naţiunii.

- Pe de altă parte, avem o capacitate administrativă redusă. Dacă va exista un spital regional puternic, omul va ajunge la acest spital doar dacă va avea nevoie urgentă. Probabil că la un moment dat se va ajunge ca universităţile importante să fie în capitala de regiune.

- Cred că ar trebui să existe o singură capitală într-o regiune. E ridicol să spunem că avem regiunea X şi trei capitale. De asemenea, nu neapărat un oraş foarte mare trebuie să devină automat capitală de regiune. Nu trebuie luată o decizie după numărul populaţiei, ci după ce urmărim în procesul de descentralizare.