PDL si PP-DD vor depune marti o motiune simpla cu titlul "Romanii in Schengen, Corlatean afara!", ca urmare a declaratiilor facute de ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu privire la intrarea Romaniei in spatiul Schengen, a anuntat luni deputatul Comsa Cornel-George la o conferinta de presa, transmite Agerpres.

Potrivit deputatului PP-DD, motiunea este semnata de 100 de parlamentari, dintre care 55 de parlamentari de la PDL.

Deputatul PDL Gheorghe Tinel, prezent la conferinta de presa, a spus ca "pe interese nationale comune gasim punti de legatura".

"Avem 55 de semnaturi pentru a sustine motiunea. Asteptam astazi ca la celalalt subiect de mare interes, ce se intampla cu Oltchim, PP-DD sa sustina motiunea noastra, nu numai prin semnaturi, dar si faptic, prin luarile de pozitie. De asemenea, noi vom avea o pozitie similara pe motiunea 'Romanii in Schengen, Corlatean afara!', si eu cred ca plecand de la aceasta motiune sa continuam aceasta colaborare in opozitie pe toate subiectele de interes national si nu numai. Am putea sa pregatim si o motiune de cenzura daca lucrurile evolueaza in sens negativ in ceea ce priveste guvernarea", a spus Tinel.

El a mai afirmat ca sunt motive pentru a contabiliza actiunile Guvernului, astfel incat in perioada urmatoare sa fie depusa prima motiune de cenzura la adresa Guvernului Ponta.

"Ignorand elementare reguli de comportament public si diplomatic, de la inaltimea pozitiei de membru al Guvernului, Titus Corlatean a exprimat cateva idei radical anti-europene, pe un post national de televiziune, la ora de maxima audienta. Pentru conformitate, citam afirmatiile initiale, care ulterior au fost rostogolite si nuantate de toti protectorii mediatici ai USL, pentru a atenua efectul socant al cuvintelor exprimate in seara zilei de 1 martie 2013 de Ministrul de Externe roman", se arata in textul motiunii.

De asemenea, PP-DD mai precizeaza in motiune ca Titus Corlatean isi asuma "o pozitie de fronda fata de Uniunea Europeana, fata de statele membre Schengen".

"Aderarea la Schengen nu numai ca nu trebuie abandonata, ci dimpotriva, eforturile diplomatice, politice si de lobby trebuie intensificate pentru ca invitarea tarii noastre sa se produca intr-un timp cat mai scurt. In lumina recentelor declaratii al ministrului Corlatean, este evident ca domnia sa nu are capacitatea si nici macar disponibilitatea de a intreprinde aceste eforturi, de a concerta contributiile diplomatilor romani cu cele ale politicienilor si lobbyistilor europeni, prin urmare misiunea sa ca ministru de Externe al Romaniei ar trebui sa se incheie. Daca primul ministru Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, si conducerea USL in ansamblu nu considera oportun sa retraga sprijinul politic investit in Titus Corlatean, atunci vom interpreta aceasta solidaritate ca fiind o certificare a faptului ca pozitia de respingere a Schengen este una asumata de Guvern si directia pe care se inscrie Romania intr-un viitor apropiat este una ingrijoratoare", se mai arata in motiune.

De asemenea, PP-DD cere demisia "imediata" a ministrului de Externe, Titus Corlatean, pentru "proasta gestionare a afacerilor europene" si cere tuturor partidelor politice sa sustina intrarea Romaniei in Schengen, concretizat intr-un acord semnat de toti parlamentarii si liderii partidelor politice.