Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca aderarea la spatiul Schengen nu a fost prima prioritate a Romaniei, dar ca ramane un obiectiv pentru care tara noastra a indeplinit conditiile.

"Daca discutam despre acest Consiliu, punctele de convergenta sunt acelea ca noi suntem convinsi ca Romania a indeplinit si nu de acum, ci de mai multa vreme tot ceea ce trebuia sa indeplineasca in conformitatea cu aquis-ul pentru Schengen si deci in conformitate cu conditiile tratatului, nu conditiile puse de noi, acest lucru trebuie sa se discute si merita o decizie si o decizie favorabila.

De asemenea, sunt perfect solidar cu pozitia ministrului de Externe prin care daca cineva doreste sa blocheze discutarea si luarea acestei decizii trebuie sa aduca niste argumente si aceste argumente este normal sa fie cerute. Romania are dreptul sa le ceara. Cat este aderarea la spatiul Schengen de prioritara, despre asta putem sa discutam. Am mai spus. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei, dar sigur ca ramane in continuare un obiectiv, pentru ca dorim acest lucru, am cheltuit foarte multi bani in acest scop, am facut niste eforturi de toate felurile si organizatorice, si tehnice si diplomatice si este un scop care trebuie atins", a spus Antonescu, inainte de sedinta USL, potrivit Agerpres.

El a fost intrebat daca ministrul de Interne, Radu Stroe, s-a pripit cand a declarat ca Germania a ratat ocazia sa taca.

"De ce nu ne-am pune problema ca poate ministrul de Interne al Germaniei s-a pripit anuntand public o pozitie pe care era normal sa o anunte, pentru ca este dreptul domniei sale sa o faca, la Consiliu. Nu am nimic de comentat, poate doar ca nu este vorba de intreaga Germanie ci de pozitia unui ministru si sigur care angajeaza pozitia Guvernului federal", a spus liderul PNL.

El a afirmat ca nu are nimic sa-i reposeze ministrului de Interne, completand ca declaratiile oficialilor romani au vor afecta decizia Consiliului JAI.

"Nimeni din Guvern nu a avut reactii dure. A avut niste reactii mai ferme care sunt insa mai clar pe argumente. (...) Sunt convins ca o decizie se ia pe argumente foarte clare in raport cu obiectul deciziei si din acest punct de vedere nu o declaratie sau alta pot sa schimbe optiunea unui guvern sau altul", a comentat Antonescu.

Presedintele PNL a mai precizat si ca declaratia ministrului de Externe, Titus Corlatean, privind Schengen nu poate fi considerata ca o recunoastere a unui eventual esec la Consiliul JAI.

"Eu cred ca pentru noi este foarte important ca atata vreme cat avem un Guvern, cat avem autoritati sa le cerem sa ne apere interesele cu seriozitate, fermitate si cu argumente, daca mereu atunci cand autoritatile noastre, ca este vorba de ministrul de Externe, de ministrul de Interne vor adopta niste pozitii ferme, verticale noi vom sari in capul lor considerand ca in felul acesta ne suparam partenerii, eu cred ca asta nu este o atitudine normala si eu cred ca tocmai asta trebuie sa cerem de la ministri nostri sa ne reprezinte cu fermitate interesele atunci cand argumentele sunt de partea noastra", a mai spus Crin Antonescu.

El a fost intrebat si cum vede afirmatiile sefului cancelariei prezidentiale care a sustinut ca ar fi o crima ca aderarea Romaniei la spatiul comunitar sa fie amanata.

"Seful cancelariei prezidentiale, un om foarte cumpanit si cu formatie diplomatica pe vremuri, da niste semne speciale de nervozitate care ma surprind", a adaugat Antonescu.