Refuzul unor state europene de a accepta Romania in spatiul Schengen este rezultatul lipsei de credibilitate a Guvernului USL fata de cancelariile occidentale, a declarat, duminica, la Galati, presedintele PDL, Vasile Blaga, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, rezerva statelor europene in privinta acceptarii tarii noastre in spatiul Schengen provine din ''atacurile la statul de drept ale USL'', din vara anului trecut. In acest context, Vasile Blaga a reiterat necesitatea demisiei ministrului de Externe Titus Corlatean si a Guvernului USL.

''Iata ca ce declaram ieri la Iasi trebuie sa intaresc azi la Galati - Romania are nevoie de Schengen, nu are nevoie de Corlatean si de USL. Nu mai departe de acum cateva minute, ministrul de federal de interne german declara clar ca daca Romania va solicita un vot in JAI, Germania se va folosi de dreptul ei de veto pentru intra in Schengen. Spun de ani de zile ca, tehnic, Romania indeplineste conditiile de intrare in Schengen, dar atacul iresponsabil al USL la statul de drept va fi folosit de diferite cancelarii occidentale pentru a impiedica ceea ce de fapt este integrarea completa a Romaniei in UE'', a spus Vasile Blaga.

Liderul PDL a adaugat ca atat ministrul de Externe Titus Corlatean, cat si Guvernul USL nu le explica oamenilor ce inseamna cu adevarat intrarea in Spatiul Schengen: ''Lumea si domnul Corlatean, in neputinta lor, nu explica ce inseamna de fapt intrarea in Schengen - nu doar libera circulatie a persoanelor, dar si a marfurilor si capitalului. Un vapor, de exemplu, care vine spre dumneavoastra din Turcia, nu trebuie sa fie de doua ori controlat, o data cand intra in Romania si apoi cand intra in alt stat membru Schengen si asa mai departe... Iata aceasta pozitie politica iresponsabila a USL unde a dus! Am avut in permanenta pozitia ca nu trebuie legat MCV de Schengen, dar, din pacate, am avut dreptate cand am spus ca atacurile la adresa statului de drept ale USL aici vor duce. Iar ca oameni politici responsabili nu putem decat sa condamnam USL pentru ce a facut asta vara si pentru ca, iata, nu reusesc sa fie credibili nici din iarna pana acum in fata acestor cancelarii occidentale''.

Vasile Blaga s-a aflat, duminica, la Galati, in turneul sau de promovare a motiunii ''Romania dreapta - PDL, politica dincolo de lozinci'', motiune prezentata in fata a peste 200 de membri de partid galateni reuniti la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii. Alaturi de Vasile Blaga s-au mai aflat Gheorghe Flutur, Radu F. Alexandru, Theodor Stolojan si Raluca Turcan.