Romania nu trebuie sa renunte la spatiul Schengen, ci ar trebui sa renunte la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, sambata, la Iasi, presedintele PDL Vasile Blaga, citat de Agerpres. Liderul PDL catalogheaza drept"iresponsabila" declaratia ministrului Afacerilor Externe referitoare la aderarea Romaniei la Schengen.

In opinia sa, Romania indeplineste conditiile de aderare la Spatiul Schengen, singurul impediment fiind problema MCV: "Nu cred ca in termenii astia se pune problema. Romania nu trebuie sa renunte la Schengen, trebuie sa renunte la Corlatean pentru ca, pe de o parte, am cheltuit din bani europeni si din bani publici peste 1,3 miliarde de euro pentru a ne securiza frontierele, am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene - 670 milioane de euro pe care i-am cheltuit pana la ultimul cent. Plus 500 milioane de euro de la bugetul de stat, plus vreo 300 de milioane - fondul de preaderare prin fonduri PHARE. Indeplinim toate conditiile, dar din pacate, asa cum spuneam, si din punct de vedere al PDL, chiar incorect, aderarea este legata de MCV. Ori aici vinovat este USL, pentru ca in vara, atunci cand au atacat institutiile statului, statul de drept, le-a dat ocazia sa aibe motive sa lege MCV-ul de intrarea in Schengen ", a spus Vasile Blaga, in cadrul unei conferinte de presa.

Liderul PDL s-a aflat sambata dimineata la Iasi pentru a-si prezenta in fata democrat liberalilor motiunea "Romania Dreapta - PDL - politica dincolo de lozinci".

Vineri seara, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, preciza ca o eventuala amanare a aderarii Romaniei la Schengen "nu ar fi o decizie corecta": "Anul acesta vor fi alegeri in Germania, anul viitor vor fi alegeri europene in toata Europa, vor fi alegeri municipale in Franta, unde primarii, daca e sa mergem pe argumentul asta, primarii, ca sunt de dreapta, ca-s de stanga, vor spune 'domnule, avem probleme cu migratia', se vor juca electoral lucrurile astea, romi, mai stiu eu ce. Deci, practic, care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima? Faptul ca, pana la urma, acest proces bazat pe niste criterii obiective, pe un tratat european, nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces", a afirmat Corlatean, la Realitatea TV.

Despre eventualitatea unei amanari, Corlatean a mai mentionat ca ar insemna "o impingere a procedurii la o data nedefinita in realitate": "Inca o data o spun, o astfel de eventuala decizie ar reprezenta transformarea procedurii de aderare la Spatiul Schengen, care e clar prevazuta de tratate - criteriile sunt clar prevazute, sunt indeplinite de Romania de trei ani de zile - ar transforma acest proces intr-unul necredibil. Or, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supercriteriile, au fost si masuri suplimentare, am trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga - un miliard de euro bagat in securizarea frontierelor Romaniei si nu ajunge, atunci, dati-mi voie sa va spun inca o data, nu mai sunt interesat de acest proces", a spus Corlatean.

In opinia sa, "asa cum am trait fara Schengen, putem trai in continuare": "Asa cum am trait fara Schengen, putem trai in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat sau cei care se opun sa invite Romania, sa o faca. (...) Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, eventual s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate", a mai afirmat Titus Corlatean.

Presedintele Traian Basescu se delimiteaza de declaratiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, potrivit carora Romania nu va mai fi interesata sa faca parte din spatiul Schengen daca aderarea ar fi amanata din nou, reiterand mentinerea interesului tarii noastre fata de acest proces, se arata intr-o precizare a purtatorului de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, postata sambata pe site-ul Presedintiei.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a precizat ca afirmatiile ministrului Titus Corlatean reprezinta pozitia oficiala a Guvernului.