UPDATE 19.10: Conventia Nationala a PDL in care se va alege conducerea partidului se va desfasura in 23 martie, la Romexpo, si la ea vor participa 5.000 de delegati, a anuntat vineri seara Vasile Blaga, la finalul Colegiului National Director care a avut loc la Palatul Parlamentului.Elena Udrea a propus ca numarul delegatiilor de la Conventie sa fie de 10.000. In Colegiul Director propunerea a fost respinsa inregistrand doar 7 voturi pentru si 51 impotriva si trei abtineri. De precizat este ca la sedinta Colegiului Director participa toti liderii de organizatii si membrii din conducerea centrala a partidului.

Potrivit surselor Hotnews.ro in favoarea propunerii facute de Elena Udrea au vota liderii de organizatii Daniel Buda(Cluj), Gheorghe Stefan Pinalti(Neamt), Florin Popescu (Dambovita), Ioan Oltean(Bistrita), Ion Ariton(Sibiu), Gabriel Berca (Bacau).

Vasile Blaga: "Cu 51 de voturi pentru, 7 impotriva si doua abtineri se va convoca Conventia Nationala si vom merge cu propunerea maine (n.red. sambata) in Consiliul National de Coordonare pentru data de 23 martie, ora 11,00, in Bucuresti, la Romexpo, cu participarea a 5.000 de delegati. Dintre acestia vor fi 612 membri de drept, actualii membri ai CNC si 4.388 alesi de catre Birourile Permanente Judetene, cu prioritate dintre alesii locali. Vor participa toti primarii nostri, consilierii judeteni si consilieri locali".

Presedintele PDL a precizat ca propunerea lui Cristian Preda privind formula de conducere colectiva a partidului nu a fost impartasita de Colegiul Director.

Elena Udrea a declarat ca este "regretabil" faptul ca nu s-a acceptat propunerea ei de a veni toti alesii locali.

Elena Udrea: "Daca argumentul este cel logistic si anume ca este foarte greu sa gasim sala in care sa incapa zece mii de votanti atunci consider ca este de acceptat. Rau imi pare ca nu s-a acceptat principiul ca la aceasta Conventie in afara de delegatii de drept sa vina intre delegati alesi cei care au fost alesi de electorat la nivel local.

Deci, faptul ca s-a respins propunerea ca la aceasta Conventie cei care voteaza dincolo de delegatii de drept sa fie alesii locali mi se pare un lucru regretabil, in primul rand, desigur, au muncit in campanie, au castigat voturi si si-ar fi dorit sa vina sa-si aleaga presedintele si sa decida drumul pe care PDL merge mai departe", a spus ea la finalul Colegiului Director.

UPDATE 17.50: Cristian Preda a anunta ca grupul reformistilor va depune sambata o motiune pentru sefia PDL, insa nu a vrut sa pecizeze cine va candida din partea acestora pentru functia de presedinte al partidului.

"Va fi depusa o a treia motiune pentru sefia PDL. Vomanunta candidatul nostru imediat dupa ce data alegerilor va fi stabilita in Consiliul National de Coordonare", a declarat Cristian Preda.

Monica Macovei este cel mai vehiculat nume pentru candidatura din partea reformistiilor.

"Avem foarte multi consilieri locali care trebuie sa participe la Conventie si sa-si alega presedintele. Putem organiza congresul la Romexpo.Sansele de cooptare a sustinatorilor cresc pentru Elena Udrea daca numarul de delegati este dublat", au explicat sursele citate.

UPDATE 14.10: Elena Udrea in debutul sedintei Colegiului Director:"Propun ca la Conventia Nationala sa voteze toti cei care au voturi in spate si care au fost creditati de electorat (...) sa facem o conventie asa cum nu a mai fost pana acum, sa fie cea mai mare si cea mai legitima, in care sa se reuneasca toti alesii locali, consilieri locali si judeteni, plus membrii de drept ai conventiei nationale. Avem in jur de 11.400 de alesi locali, dar probabil nu vor ajunge toti".

Presedintele PDL, Vasile Blaga a delcarat ca propunerea Elenei Udrea privind nu se poate sustine, avand in vedere capacitatea salilor de evenimente din Capitala.

"Nu exista sala de 10 mii de oameni la momentul acesta in Bucuresti si de cinci mii sunt doar trei, Romexpo, Polivalenta si Sala Palatului. Deci, cinci mii reprezinta un numar extrem de important mare si voi insista sa participe toti primarii si fostii primari. Noi am pierdut, din pacate, 35% dintre ei.Fostii presedinti de Consilii Judetene, alesii locali, pana la urma sunt forta noastra. Sunt cei mai buni militanti", a explicat Blaga

Udrea nu a reusit sa obtina o sustinerea consistenta a liderilor de organizatii, in tabara fiind aproximativ 17 organizatii PDL din din cele 42.

In prezent Elena Udrea mizeaza pe sustinerea liderilor de organizatii ca Florin Popescu (Dambovita), Gheorghe Stefan (Piatra Neamt), George Scripcaru (Brasov), organizatiile fidele lui Emil Boc Cluj, Salaj, Maramures, Prahova (Roberta Anastase), Arad (Gheorghe Falca) si Mehedinti (Mihai Stanisoara), Bacau (Gabriel Berca), Tulcea, Caras Severin, Satu Mare, Covasna, Harghita.

Vasile Blaga detine in prezent sustinerea majoritara a liderilor de organizatii insa, in functie de negocierile care se vor purta in urmatoarea perioada, poate sa piarda sau sa-si mentina ascendentul asupra contracandidatului Elena Udrea. Blaga mizeaza pe organizatii ca Suceava (Gheorghe Flutur), Iasi, Botosani, Buzau (Cezar Preda), Bistrita (Ioan Oltean), Bucuresti (Adriean Videanu), Telorman, Dolj, (Radu Berceanu),Olt Gorj, Valcea, Constanta (Gigi Chiru), Galati (Mircea Toader).

Colegiul Director National (CDN) al PDL se reuneste vineri la Palatul Parlamentului pentru a stabili data Conventiei Nationale extraordinare a partidului, pe care o va propune spre validare Consiliului National de Coordonare (CNC) ce va avea loc sambata.

Tot in cadrul CDN al PDL urmeaza sa se formuleze propuneri pentru componenta comisiei de organizare a Conventiei si sa se discute si propuneri de modificare a statutului formatiunii care vizeaza, printre altele, o conducere colegiala si cooptarea de drept a fostilor presedinti ai partidului in cadrul Biroului Permanent National, precizeaza Agerpres.