Biroul Permanent si grupurile parlamentare de la Camera Deputatilor au decis sa nu aiba nicio reactie referitoare la arborarea drapelului secuiesc pe cladirea Parlamentului ungar, a declarat luni presedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea, transmite Agerpres.

"Decizia Biroului Permanent si a grupurilor parlamentare intr-o chestiune pe care eu o consider un joc de copii, din punctul nostru de vedere relatia dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Ungariei este mult mai importanta decat comportamentul emotional al unor politicieni din ambele tari, am considerat oportun ca in acest moment sa nu avem nicio reactie la arborarea unui steag care nu apartine heraldicii si simbolisticii romanesti pe Parlamentul ungar. Este o chestiune pe care statul respectiv o decide. Din punctul nostru de vedere nu avem ce sa comentam, suntem preocupati in acest moment de viata romanilor, de generarea locurilor de munca, de o legislatie care sa fie coerenta pentru Romania ca stat membru al UE. Decizia a fost luata in unanimitate, astfel incat Parlamentul Romaniei considera ca aceasta a fost o reactie emotionala a unor politicieni, un joc de copii, noi nu intram in aceasta disputa. Nu traversam cea mai fericita perioada a relatiilor dintre Romania si Ungaria, dar asta nu inseamna ca trebuie sa adancim groapa pe care unii incearca sa o sape intre cele doua popoare si state vecine si prietene", a spus Zgonea, dupa sedinta conducerii Camerei.

El a adaugat ca ministrul de Externe si Guvernul Romaniei au avut o reactie puternica in aceasta privinta, "suficient de matura si echilibrata".

  • Valeriu Zgonea: Le-am propus colegilor sa punem in fata cladirii Parlamentului steagurile tuturor judetelor  

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca le-a propus colegilor sai - iar acestia au acceptat - sa fie arborate in fata Palatului Parlamentului steagurile tuturor judetelor, model pe care l-a observat in primii ani de dupa 1989 la parlamente din alte tari.

"Din punctul nostru de vedere, daca vreti sa avem o reactie, le-am si propus colegilor mei sa facem in fata (n.r. - in fata Palatului Parlamentului) un ansamblu in care sa avem steagurile fiecarui judet, heraldica si simbolistica fiecarui judet. Este si o mandrie si o onoare pentru presedintele fiecarui consiliu judetean sa vada in fata Parlamentului Romaniei - asa cum vedeti si in fata Parlamentului maghiar sau ungar - simbolistica fiecarei comunitati din care provenim noi", a afirmat Zgonea.

El a spus ca, impreuna cu secretarul general al Camerei si cu presedintii de consilii judetene, se va cauta o solutie in acest sens si ca spera ca peste cateva luni acest proiect sa poata fi finalizat.

"Este modelul pe care l-am vazut in primii mei ani dupa Revolutie, cand inca eram student, la anumite parlamente. O data la doua saptamani de zile, un presedinte al consiliului regional, sau provincial, sau judetean, cum este in Romania, venea si steagul respectiv se ridica un pic mai sus iar cele doua saptamani erau dedicate unor evenimente din judetul respectiv. Pentru mine, ca oltean, ar fi o mandrie sa vad macar doua saptamani steagul judetului Dolj", a sustinut presedintele Camerei.

Zgonea a precizat ca judetele Harghita si Covasna au o heraldica, o simbolistica aprobata de statul roman si aceea va fi prezenta pe steagul care va fi arborat la Parlament alaturi de celelalte.

El a adaugat ca pentru acest proiect a primit acceptul liderilor grupurilor politice, inclusiv al celor de la UDMR.

"Reprezentantii UDMR sustin in totalitate proiectul pe care eu vi l-am propus si reactia pe care eu am propus-o. Noi avem un singur steag, steagul Romaniei. (...) Steagul Romaniei este steagul nostru si pe acesta l-am arborat, il vedeti sus, pe Parlament, daca vreti, il ridicam un pic mai sus", a afirmat Zgonea.