Prefectul judetului Covasna, Dumitru Marinescu a somat conducerea filialei locale Baraolt a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) sa inlature drapelul maghiar de pe sediul organizatiei, scrie Agerpres.

Dumitru Marinescu a declarat marti ca a demarat un control in judet in scopul verificarii modului in care sunt respectate prevederile legale privind insemnele nationale, in principal modul in care sunt arborate drapelele.

Marinescu a mentionat ca la sediul PPMT din Baraolt o fost identificat un steag in culorile rosu, alb si verde si a cerut inlaturarea lui, pentru ca, potrivit legii, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale.

Prefectul a subliniat ca deocamdata a trimis doar o somatie, dar daca reprezentantii PPMT nu se vor conforma atunci vor suporta rigorile legii, urmand sa fie amendati.

Presedintele PPMT Covasna, Nemes Elod, a declarat ca steagul de pe sediul din Baraolt nu este cel al Ungariei, ci al maghiarilor de pretutindeni, diferenta constand in faptul ca pe acesta din urma apare o stema a Ungariei vechi. Nemes Elod a mai spus ca steagul nu va fi inlaturat si, daca va fi necesar, atunci va apela la instanta de judecata pentru a transa aceasta disputa.

'Nu este vorba despre steagul Ungariei, ci despre un simbol vechi al maghiarilor de pretutindeni (...) Este greu de inteles cum e posibil ca in aceasta tara in care traiesc peste un milion de maghiari sa nu ne putem folosi liber simbolurile. Si noi platim taxe si impozite si vrem sa avem drepturi egale cu ceilalti cetateni', a declarat, marti, Nemes Elod in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a facut un apel catre membrii comunitatii maghiare sa arboreze simbolurile proprii pe locuinte, spunand ca acestea nu vor putea fi indepartate de autoritatile statului.