Premierul ​​Victor Ponta a declarat marti ca, in opinia sa, nu ar mai trebui organizate alegeri pentru postul de senator lasat liber de Dan Voiculescu. Reamintim ca Dan Voiculescu, inculpat intr-un dosar de coruptie, a facut un adevarat ping-pong cu postul de senator, dindu-si demisia de doua ori in ultimele opt luni. In consecinta, dosarul sau de coruptie a fost mutat succesiv intre Inalta Curte si Tribunalul Bucuresti, inregistrind o intirziere semnificativa in pronuntarea unei sentinte.

Cronologia dosarului Voiculescu - ICA:

Termenul in dosarul privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA), in care este inculpat Dan Voiculescu, a fost mutat pe 20 februarie, de pe 8 martie, termen stabilit initial de Tribunalul Bucuresti. Solicitarea de judecare mai devreme a fost facuta de procurorii DNA.

Dosarul a ajuns la tribunal, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe 6 februarie ca nu mai are competenta de a judeca aceasta cauza, in urma demisiei lui Dan Voiculescu din functia de senator.

Este pentru a treia oara cand acest dosar ajunge la Tribunalul Bucuresti.

Initial, DNA a trimis dosarul spre judecare la tribunal in decembrie 2008, insa, in martie 2009, este mutat la Curtea Suprema, dupa ce Dan Voiculescu a fost ales senator.

In iunie 2012, Dan Voiculescu demisioneaza din Senat, iar dosarul trece la tribunal, unde sta pana in decembrie 2012, cand din nou este trimis la instanta suprema, in urma alegerii lui Dan Voiculescu ca senator.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, instanta competenta a judeca fiind atunci Tribunalul Bucuresti. In 3 martie 2009, Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de a judeca acest caz, intrucat Voiculescu obtinuse un mandat de senator in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

In 29 iunie 2012, dupa aproape trei ani de dezbateri in acest caz, instanta suprema a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucuresti, intrucat acesta demisionase din functia de senator, calitate pe care a recastigat-o in urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

In 20 decembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a luat in discutie dosarul lui Dan Voiculescu, constatand ca in Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea privind validarea mandatelor senatorilor alesi in 9 decembrie. Astfel, instanta a luat act de faptul ca Dan Voiculescu a fost ales senator, iar in acest context si-a declinat competenta de judecare a dosarului privind privatizarea ICA in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.