Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca presedintele Traian Basescu trebuie sa spuna daca nu e de acord cu intrarea Romaniei in Schengen, pentru ca nu e nicio suparare, el aratand ca, daca seful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimitand-o sefilor de Guvern, relateaza Mediafax.

"Inclusiv presedintele Barroso, inclusiv presedintele Van Rompuy considera ca Romania trebuie sa intre in Schengen. Daca domnul Basescu nu e de acord, si ne sustin domnul Barroso si domnul Van Rompuy, si domnul Basescu considera ca nu trebuie sa intram in Schengen, s-o spuna, nu e nicio suparare. E un stat de drept Romania si o democratie si fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflam intr-o situatie ciudata, in care presedintele CE si presedintele Consiliului European sunt de partea Romaniei sa intram in Schengen, iar domnul Basescu spune cumva ca nu ar trebui sa intram in Schengen", a spus Ponta.

El a precizat ca ratarea intrarii in Schengen nu reprezinta o problema pentru Guvern, ci pentru Romania.

"Ideea ca daca nu intram in Schengen pierde Guvernul, mi se pare copilareasca. Poate se lamureste domnia sa daca e bine sau nu e bine sau daca se bucura cumva ca nu intram in Schengen si o sa fie o problema pentru Guvern. Nu o sa fie nicio problema pentru Guvern, e nedrept pentru Romania. Ori, eu cred ca trebuie sa se gandesca la Romania, asta-i tot", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca, daca Traian Basescu nu va semna scrisorea, atunci o va trimite el, in calitate de premier, pentru sefii de Guvern.

"Insa, imediat, acolo unde s-a spus, si la Berlin, si la Londra, si la Paris, ca de fapt e o batalie interna si ca de fapt, uite, Guvernul vrea in Schengen si presedintele nu vrea in Schengen, in momentul in care nu apar ambele semnaturi (...) deci daca nu vrea presedintele sa semneze scrisoarea ca Romania sa intre in Schengen, inseamna ca stie el ceva de ce nu trebuie sa intre. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile astea sa se lamureasca dupa ce presedintele se intoarce de la Consiliu", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca o simpla solicitare de a intra in Schengen este "superfluu", el aratand ca inainte de a cere acest lucru pe toate vocile Romania trebuie sa arate ca a inteles mesajele UE in privinta statului de drept.

"Eu am mai spus public: o simpla solicitare sa intram in Schengen este superfluu. Stiti foarte bine pozitia mea ca Schengen nu trebuie legat de MCV si, totusi, daca Romania are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat presedintele, la Aeroportul "Henri Coanda", inainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

"Eu in scrisoare as vorbi de succesul care se prefigureaza astazi: Parlamentul Romaniei si majoritatea parlamentara au adoptat o legislatie coerenta din punct de vedere al imunitatii paarlamentare. Este un lucru pozitiv si sefii de stat si de guvern nu vor sti pana la raportul din decembrie", a adaugat Traian Basescu.

In timp ce presedintele facea aceasta declaratie, Parlamentul decidea sa retrimita pentru o saptamana la Comisia de statut raportul privind Statutul deputatilor si senatorilor care admitea obiectiile lui Traian Basescu, dupa ce PNL a criticat textul privind incompatibilitatile si a anuntat ca va vota impotriva.

Basescu a mai aratat, in declaratia facuta la aeroport, ca, inainte de a cere pe toate vocile sa intre in Schengen, Romania trebuie sa arate ca a inteles mesajele UE in privinta statului de drept.

"Cred ca inainte de a cere ceea ce cerem pe toate vocile, ar trebui sa aratam ca am inteles mesajele UE in ceea ce priveste statul de drept si, dincolo de o scrisoare in care sa scriem ce se intampla astazi in Parlament, am putea introduce si pozitia Guvernului si majoritatii cu privire la membrii Guvernului care au probleme cu justitia si unele ordonante neconstitutionale care nu au fost anulate. O simpla scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen nu ne ajuta", a declarat presedintele Basescu.

Luni, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunta ca ii va prezenta, marti, presedintelui Traian Basescu un draft al scrisorii care va fi transmisa sefilor de stat si de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen si ca documentul ar putea fi adus, joi, de seful statului la reuniunea Consiliului European.

"Maine voi prezenta presedintelui un draft al scrisorii, ca sa o semneze. In acest moment, in Schengen chiar trebuie sa intram si decizia este pur politica, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decat politic in acest moment, pentru ca tehnic, procedural, toate lucrurile sunt facute. Chiar suntem pregatiti. Este pana la urma un apel al nostru, un subiect in jurul caruia suntem uniti. Poate chiar o aduce, joi, presedintele la Consiliul European si o da fiecarui sef de guvern (scrisoarea-n.r.)", a spus Ponta, aflat la Bruxelles.

Premierul Ponta l-a informat anterior pe presedintele CE ca intentioneaza sa transmita tuturor sefilor de stat si de guvern din UE o scrisoare semnata atat de el, cat si de presedintele Basescu si liderii celor doua Camere ale Parlamentului in vederea unei decizii favorabile aderarii Romaniei la Schengen.

Anuntul privind intentia transmiterii catre tarile membre Uniunii Europene a unei scrisori comune a Presedintiei, Guvernului si Parlamentului pe tema aderarii la spatiul Schengen a fost prezentat de premierul Victor Ponta, aflat luni la Bruxelles, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"L-am informat pe presedintele Comisiei Europene ca intentionam sa trimitem o scrisoare comuna, semnata de presedintele tarii, de mine in calitate de prim-ministru si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, in legatura cu aderarea Romaniei la Schengen, poate in martie", a spus Ponta.

El a adaugat ca spera ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea Romaniei la Schengen sa aiba in martie rezultate pozitive.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca va sustine fara rezerve mentinerea pe agenda in martie a aderarii Romaniei la spatiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe functionarea institutiilor, problemele fiind la respectarea de catre politicieni a statului de drept.

Basescu a subliniat, in conferinta de presa sustinuta duminica la Cotroceni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, ANI, DNA, Parchetului General sunt mentionate in raport cu imbunatatiri ale activitatii, independenta, consistenta, forta si capacitatea de a-si face treaba in orice conditii politice.

De asemenea, el a aratat ca sansele Romaniei de a obtine o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creste daca s-ar rezolva problemele mentionate in raportul MCV cu privire la Parlament si ministrii cercetati penal.

Presedintele a aratat ca guvernarea USL ar putea sa faca o scrisoare oficiala adresata conducerilor institutiilor UE si statelor membre in care sa se angajeze la remedierea problemelor politice constatate in raportul MCV.

Basescu a spus si ca ar creste sansele privind aderarea la spatiul Schengen daca statelor membre le-ar fi prezentate unele modificari de pozitii ale Parlamentului si Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajari ale politicienilor de a nu mai ataca magistratii.