Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca, pe langa Statutul deputatilor si senatorilor, ar trebui ca si legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sa fie "clarificata", potrivit Mediafax.

Antonescu a spus ca ANI ar trebui sa aiba atributii in a se sesiza cu privire la o posibila incalcare a legii, de a cerceta conflicte de interese sau situatii de incompatibilitate, dar ca regimul ANI nu trebuie sa-l depaseasca pe cel al Parchetului, deoarece Agentia nu este instanta judecatoreasca.

"S-a invocat, in Parlament, cazul in care un cetatean obisnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijente poate sa-si piarda pamantul sau alte bunuri. Da, dar nu si le poate pierde nimeni altfel decat printr-o hotarare judecatoreasca. In raport cu un parlamentar, daca respectam esenta parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, sa spunem, da afara un director", a subliniat liderul PNL.

El a atentionat ca daca parlamentarul, chiar cu intarziere, are castig de cauza in instanta, nu i se mai poate da mandatul inapoi.

"Nu e vorba de persoana fizica, ci de faptul ca o hotarare administrativa nu poate sa anuleze sau sa schimbe vointa populara, democratica. Numai o sentinta judecatoreasca. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate si la nivelul legii ANI", a aratat Antonescu.

In opinia sa, ANI trebuie sa aiba atributii pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilitati, dar sa aiba "un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci cand se sesizeaza cu privire la o posibila incalcare a legii deschide o ancheta, aduna dovezi si cere trimiterea in judecata, si numai atunci cand o instanta il condamna, respectivul om intra sub regimul pedepsei".

"Nu putem face din ANI o structura administrativa care nu apartine puterii judecatoresti. Nu putem face ceva care este mai mult ca Parchetul si care tine loc de instanta. ANI nu este instanta judecatoreasca", a apreciat presedintele Senatului.

Chestionat daca apreciaza ca normale discutiile in contradictoriu din plenul Parlamentului la Statutul alesilor, Antonescu a raspuns ca rolul Parlamentului este de a oferi posibilitatea puterii si opozitiei de a purta dezbateri argumentate.

"Nu sunt deranjat. Sunt obisnuit cu divergentele, cu diferentele de opinii. De asta suntem in Parlament. Daca nu ar exista, daca nu acesta ar fi pana la urma scopul unui Parlament, o dezbatere serioasa, atunci ar veni aici trei oameni si ne-ar spune, eu am 200 nu stiu cate voturi, eu am 100 si ceva de voturi, eu am 30 si ceva de voturi si atunci lucrurile ar fi simple. Intr-un fel, in aceasta idee si in acest spirit, eu salut faptul ca noul Parlament are un bun debut, cu dezbateri cu argumente, cu surprize", a spus el.

Parlamentul a decis, joi, sa retrimita pentru o saptamana la Comisia de statut raportul privind Statutul deputatilor si senatorilor care admitea obiectiile presedintelui Traian Basescu, dupa ce PNL a criticat textul privind incompatibilitatile si a anuntat ca va vota impotriva.