Presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, considera ca este important ca Guvernul Ungariei sustine dezideratele comunitatii maghiare din Transilvania, adaugand ca "ceea ce nu este ascultat la Bucuresti este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington", transmite Mediafax.

Presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este si seful Consiliului Judetean, a declarat miercuri, in legatura cu afirmatia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, ca este important si un lucru bun ca Guvernul Ungariei si reprezentantii sai sustin dezideratele comunitatii maghiare din Transilvania, in speta ale secuimii.

"Este important si un lucru bun ca Guvernul Ungariei si reprezentantii lui sustin dezideratele noastre, apartinem aceleiasi natiuni", a spus Tamas.

Potrivit liderului UDMR Covasna, "ceea ce nu este ascultat la Bucuresti este auzit la Budapesta, Bruxelles sau Washington", el referindu-se la faptul ca folosirea simbolurilor nationale este un drept si un lucru natural peste tot in lume.

"Noi nu dorim altceva decat ceea ce este natural in tarile Uniunii Europene. Vrem autonomie teritoriala, ceea ce functioneaza in mai multe tari ale Uniunii Europei, si vrem sa folosim simbolurile noastre. Noi respectam simbolurile statului roman si nu vrem altceva decat sa fie respectate si cele ale maghiarimii, ale secuimii. Deci, putin respect, atat cerem", a conchis Tamas Sandor.

Secretarul de stat in MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat marti ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, i-a spus premierului ca a dat deja dispozitie structurilor ministerului sa emita o reactie in acest sens.

Declaratiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic dintre Romania si Ungaria, afirma secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, citat intr-un comunicat in care se arata ca ambasadorul ungar va fi convocat de urgenta la MAE.