USL propune ca noua Constitutie sa mentina alegerea presedintelui Romaniei in mod direct si sa sanctioneze parlamentarii care isi schimba partidul, a declarat luni premierul Victor Ponta, care a adaugat ca isi doreste ca referendumul sa fie organizat in septembrie iar Crin Antonescu sa prezideze comisia insarcinata cu revizuirea legii fundamentale.

Acesta a precizat ca marti, la ora 18, se va reuni conducerea USL, pentru a marca doi ani de la formarea Uniunii, reuniune in care vor fi prezentate de catre presedintele PNL, Crin Antonescu, principalele directii propuse pentru revizuirea Constitutiei.

"Ar fi foarte bine ca domnia sa (Crin Antonescu, n.r.) sa conduca aceasta comisie, ca presedinte al Senatului si candidat al USL la alegerile prezidentiale poate acoperi politic aceasta dezbatere", a afirmat seful Guvernului.

El a precizat ca, in opinia sa, articolul din Constitutie privind desemnarea primului ministru "a fost in mod clar abuzat in aceasta perioada", aspect care trebuie avut in vedere in cadrul procesului de revizuire.

O alta modificare va viza, in propunerea USL, migratia parlamentara, respectiva sanctionarea acelor parlamentari "care schimba votul primit" prin pierderea mandatului.

Trebuie "sa avem in constitutie un sistem foarte clar de pierdere a mandatului de catre cel care cere un vot pentru o anumita situatie, fie ca e membru PSD, PDL sau orice altceva, si dupa aceea isi insala practic propriii alegatori. Trebuie sa raspunda cu mandatul in fata alegatorilor, nu a partidului", a explicat Victor Ponta.

Primul ministru a precizat ca acestea sunt doar propuneri ale USL, care vor fi dezbatute public.