Presedintele Traian Basescu a fost intrebat duminica, in timpul conferintei de presa de la Palatul Cotroceni, de catre o jurnalista a Antenei 3, cum comenteaza "includerea presei - o afacere privata - intr-un raport tehnic privind justitia". Seful statului a raspuns ca "La nivelul UE s-a dat o batalie fantastica pentru libertatea presei. Sigur, cand un trust de presa are ca proprietar un potential infractor care utilizeaza mijloacele mass-media pentru a decredibiliza exact pe aceia care urmeaza sa-l judece, CE reactioneaza. Asta e comentariul meu. Vorbesc de un potential infractor, devenind infractor dupa ce constata instanta, dar un potential infractor. Trustul Intact este controlat de un om cu probleme dificile in justitie, asa am impresia dupa felul in care fuge. RTV este controlata de un senator PSD. Acest raport nu spune ca statul foloseste presa. Patronii folosesc aceste televiziuni pentru interesele lor."

Traian Basescu despre pasajul din raportul MCV care semnaleaza "hartuirea" unor oameni si institutii din justitie:

  • Ce semnaleaza raportul cu privire la linsajul unor judecatori - am vazut o dezbatere deviata. Raportul nu cere o lege a presei. Raportul subliniaza necesitatea mentinerii libertatii presei si in acelasi timp cere instituirea unor solutii de sanctionare pentru cei care sunt in mod nedrept atacati, linsati, discreditati.
  • Acelasi lucru este valabil pentru negarea, discutarea hotararilor judecatoresti definitive.
  • S-a indus o dezinformare a opiniei publice si poate chiar a jurnalistilor care nu au citit raportul.
  • Raportul nu spune "ingraditi libertatea presei, puneti botnita presei". Raportul spune ca libertatea presei trebuie insotita de o solutie reparatorie atunci cand se fac excese.
  • Institutia care reglementeaza audiovizualul ar trebui sa faca niste reguli pentru evitarea linsajelor mediatice.
  • Nu vreau sa ma bag in acest subiect, doar citesc corect raportul. Spun doar ca au fost oameni care nu meritau sa fie linsati.
  • Aceste lucruri se aud la Bruxelles, iar institutia care trebuie sa reglementeze aceste lucruri este CNA si desigur justitia.
  • Ideal ar fi ca breasla jurnalistilor sa aiba propriul sistem de control al calitatii, dar nu va spun eu ce sa faceti.