Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca acordul de coabitare cu presedintele Traian Basescu este, din punctul sau de vedere, in vigoare si ca presedintele poate critica guvernare, cata vreme nu "intra peste atributiile premierului". Premierul sustine ca i-a mai prezentat presedintelui Basescu ideea comasarii alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale si ca i-a facut din nou propunerea la intalnirea cand seful statului a prezentat premierului si presedintilor celor doua camere problemele legate de MCV deoarece "a fost o prima ocazie cand am fost toti". "Va garantez acuma, fara a face nici un fel de confidenta, ca nu este o idee buna sa negociezi cu domnul Basescu, ca pierzi la negocieri", a mai spus Ponta la HotNews.ro.

Rep: Considerati ca este in vigoare acordul de coabitare sau nu dupa ultimele evenimente - ma refer la criticile aduse de Traian Basescu guvernarii dupa ce i-ati propus scurtea mandatului?

Victor Ponta: Sigur. Si presedintele tarii si toata lumea, si din alianta mea si din opozitie si din presa normal poate sa critice guvernul. Sensul acelui acord nu era ca domnul presedinte, din tribuna oficiala unde sta, sa nu ma critice pe mine care sunt in teren. Poate sa ma critice, e normal lucrul asta. Esenta acelui acord era sa nu mai intre el pe termen, sa-mi ia mingea de la picior sa dea el in ea. Asa incat, din punctul meu de vedere, pana astazi, cand vorbim, acel acord si-a produs acordul corect si bun. Si anume, fiecare isi face partea lui de atributii. Presedintele n-a intrat peste atributiile mele. Ca ma critica...toata lumea ma critica. De aia sunt prim ministru, ca doar nu-s prim ministru ca sa ma laude lumea.

Rep: Pana la urma, n-am inteles, de ce i-ati propus scurtarea mandatului? N-ati fost de acord cu comasarea cand erati in opozitie, acuma sunteti. Nu se mai intelege nimic.

V.P: Da, atunci ma gandeam cum e mai bine din punct de vedere pentru partidul meu, acuma....

Rep: Tot din punct de vedere politic ganditi!

V.P: Acum nu ma gandesc. Din punct de vedere politic, eu nu candidez la anul. De aceea, eu sunt cel care a facut propunerea, ca nu sunt participant la competitia de anul viitor. In schimb eu, anul viitor, in timp ce vor candida domnul Antonescu si cine va mai candida, domnul Diaconescu si cine o mai fi ...

Rep: domnul Oprescu sa zicem...

V.P: ...oricine va mai candida...eu sunt cel care ma ocup, ca sa raman in aceasta comparatie fotbalistica, de faptul ca terenul este bine pregatit, ca spectatorii sunt multumiti, si atunci eu am venit si am spus un lucru greu de contestat.

Rep: Coabitam, dar dispari mai repede.

V.P: Nu, nu, nici macar n-am vrut sa dispara presedintele mai repede, ca va veni un alt presedinte, n-o sa ramana functia vacanta. Ideea e urmatoarea: daca tinem toata tara, de prin aprilie asa, cand se pregateste campaia pentru europarlamentare, pana in decembrie cand se termina prezidentialele doar in campanie electorala, pentru mine, cel care administrez tara zi de zi, care am de administrat un guvern dar si o coalitie, am de luat masuri unele populare, altele impopulare, e foarte greu sa fac lucrul asta. Eu am trait anul 2009 atunci cand toata lumea se pregatea de alegerile din decembrie. Ideea mea era cum e mai bine pentru ce o sa se intample in Romania in 2014. Nu pentru un candidat sau altul, ca nu stiu in acest moment in afara de Crin cine sunt ceilalti candidati. Sigur nu va mai fi Traian Basescu. Astea sunt cele doua certitudini: va fi Crin Antonescu candidat, Traian Basescu nu.

Rep: Si PSD va avea un candidat, asta nu-i o certitudine?

V.P: Pe Crin Antonescu, da. Deci asta a fost esenta propunerii mele. Era normal sa vina de la mine propunerea, repet, eu nu am un interes direct, nu candidez. Si cred in continuare ca dupa ce ne mai calmam si ne gandim bine putem sa gasim o solutie.

Rep: Si ideea asta v-a venit fix, dar fix in ziua in care presedintele a venit sa va expuna o alta tema foarte serioasa: raportul MCV.

V.P: Nu, o aveam mai demult. Eu o mai discutasem cu presedintele o data.

Rep: Si ce v-a raspuns?

V.P: Acelasi lucru: mi-a zis, nu stiu, o sa ma gandesc. Nu spun nici da, nici nu, o sa ma gandesc. Mi-a venit de la faptul ca sunt si alte tari in Europa care vor avea alegeri in aceeasi zi.

Rep: Deci a cata oara i-ati ridicat problema asta?

V.P: Am discutat-o separat cu domnul Antoenscu, separat cu domnul Basescu si a fost prima ocazie, ca nu ne-am mai intalnit niciodata impreuna de la alegeri, cand am fost toti. Dar a fost realmente o tema adiacenta, temele principale au fost altele.

Rep: Daca ati fi sa dati o nota presedintelui pentru modul in care a respectat acest acord, ce note i-ati da?

V.P: Nu cred ca presedintele tarii are nevoie de note de la mine. Eu v-am spus mai sus ca scopul principal al acordului, acela ca presedintele si primul ministru sa nu se mai calce pe picioare si sa se ia la lupta, acela pana astazi este atins. Presedintele nu a intervenit in activitatea Guvernului pana astazi, iar eu nu am intervenit in activitatea presedintiei, ceea ce este foarte bine.

Rep: Imediat dupa acest episod, presedintele v-a replicat spunand ca da, ar accepta cu conditia sa demisioneze cei 588 de parlamentari si sa suprapuna alegerile prezidentiale cu cele generale. Apropo, e buna ideea asta?

V.P: E sublima. Dar si presedintele, care e un om experimentat, si eu care sunt mai tanar, stim foarte bine ca e de fapt o conditie care nu se poate indeplini.

Rep: Deci tocmai v-a raspuns ca nu este de acord.

V.P: Primul raspuns asta este, dar repet, dupa ce ne mai gandim si ne mai calmam s-ar putea sa gasim o solutie buna pentru tara.

Rep: Si dupa asta liberalii au reactionat, prin domnul Frunzaverde, cu "il suspendam". Sunteti de acord cu pozitia lor?

V.P: Sunt de acord cu pozitia domnului Antonescu, care a spus suspendam presedintele cand incalca Constitutia.

Rep: Si a mai spus ceva: "Ca valoare axiomatica, cu Basescu nu se negociaza, Basescu se suspenda. Impartasesc acest enunt si este impartasit de majoritate fruntasilor PNL." Dvs il impartasiti?

V.P: Nu, nu-mi dati trunchiat. Crin a mai spus ca presedintele se suspenda cand incalca Consitutia si ca pana acum nu a incalcat-o. Nu asa a zis?

Rep: Si a mai zis ca nu se negociaza cu Basescu.

V.P: Si aici are dreptate.

Rep: Pai dvs ce aveti de negociat?

V.P: Eu colaborez institutional, eu sunt prim ministru.

Rep: Deci nu se cheama negociere ce ati facut ci colaborare institutionala.

V.P: Va garantez acuma, fara a face nici un fel de confidenta, ca nu este o idee buna sa negociezi cu domnul Basescu, ca pierzi la negocieri. Eu colaborez.

Rep: Ati pierdut? Cand ati pierdut la negocieri?

V.P: Cand o sa-mi scriu memoriile, ca si domnul procuror general Morar, impreuna cu dvs, o sa-mi scriu memoriile si atunci o sa raspund la aceste intrebari.