Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Resita, ca Parlamentul are legitimitatea de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu, iar acest lucru trebuie realizat:

"Imi pare rau ca fac un astfel de comentariu in aceasta zi, atat de draga noua, romanilor, Unirea Principatelor, care, in fapt, reprezinta momentul de inceput al realizarii fiintei nationale pentru obtinerea independentei. Din relatarile aparute in presa, reiese ca de la aceasta intalnire premierul i-a propus presedintelui sa cumuleze alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile prezidentiale undeva in mai sau iunie 2014. Eu cred, insa, ca o asemenea negociere nu trebuia sugerata. Cu Traian Basescu nu trebuie negociat. Traian Basescu trebuie suspendat de Parlamentul Romaniei. Si romanii il vor demite, vor vota covarsitor pentru plecarea sa de la Cotroceni. Nu putem sa anulam, prin asemenea gesturi politice, circa 16 milioane de voturi", a afirmat Sorin Frunzaverde.

Potrivit vicepresedintelui PNL, chiar si sugerarea unui asemenea tip de negociere nu face altceva decat sa nesocoteasca voturile a milioane de compatrioti: "Este vorba de 7,4 milioane de romani care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Basescu, 4,3 milioane de romani care au votat pentru Camera Deputatilor si 4,4 milioane care au votat pentru Senat, adica voturile majoritatii de azi din Parlament. Practic, expediem aceste aproape 16 milioane de voturi in depreciere."

In opinia lui Frunzaverde, Parlamentul trebuie sa dovedeasca faptul ca este institutia fundamentala a democratiei, iar acum are ocazia, evident, respectand Constitutia. Vicepresedintele PNL considera ca exista temei constitutional pentru suspendarea lui Basescu, iar modul in care seful statului s-a comportat in campania electorala ar reprezenta principalul temei pentru o posibila suspendare, urmata de inevitabila demitere:

"A urmat conditionarea scurtarii mandatului de demisia Parlamentului, de catre un presedinte respins de catre peste 7 milioane de oameni, la care se adauga alte milioane care au ales o majoritate in Parlament de aproximativ 60%, conform legii in vigoare, pe care Traian Basescu a promulgat-o si care a aparut, ca atare, intr-un context pe care tot Traian Basescu l-a generat. (...) Iar daca vom cadea, din nou, in diferite lamentari de genul ce va spune Europa?, eu cred ca Europa nu va spune nimic, pentru ca Europa respecta votul, deoarece Europa este rezultatul votului unei majoritati din cei care participa la un scrutin electoral. Prin urmare, si clasa politica din Romania trebuie sa respecte votul, respectand si Constitutia. Trebuie sa terminam, o data pentru totdeauna, cu galceava interminabila, cu vrajba politica sadita intre noi si cu statul acesta politienesc, iar Parlamentul poate sa faca acest lucru", sustine Sorin Frunzaverde.

Vicepresedintele PNL spune ca actuala putere, legitimata de votul a peste 60% din cei care au participat la scrutinul din decembrie 2012, trebuie sa inceapa demersurile pentru suspendarea unui presedinte fara legitimitate.

Tot in mod democratic, mai trebuie facut un lucru, considera Frunzaverde, si anume modificarea legii referendumului si aducerea acesteia in "europenism", el subliniind ca "niciunde nu exista prag electoral".