Presedintele Traian Basescu a primit vineri, la ora 17:07, proiectul de modificare a Legii privind statutul parlamentarilor, dar seful statului nu se va pronunta asupra "oportunitatii si constitutionalitatii" respectivului proiect, deoarece presedintele se pronunta in legatura cu legi aprobate de Parlament, nu cu proiecte, a declarat purtatorul de cuvant al Adminstratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, pentru Agerpres.

"Proiectul de modificare a Legii 96/ 2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor a fost primit de Administratia Prezidentiala in aceasta seara, la ora 17,07. Domnul presedinte Traian Basescu nu se va pronunta asupra oportunitatii si constitutionalitatii acestui proiect de lege deoarece, potrivit articolului 77 din Constitutia Romaniei, presedintele Romaniei se pronunta pe legi aprobate de Parlament, nu pe proiecte de lege", a precizat Bogdan Oprea.

Propunerile pentru modificarea Statutului senatorilor si deputatilor apartin parlamentarilor USL. Potrivit reprezentantilor opozitiei, PDL si PPDD nu au depus amendamente si nu au participat la discutiile privind modificarea statutului deputatilor si senatorilor. Propunerile care fac referire la procedura de ridicare a imunitatii parlamentare au creat controverse la nivel public pentru ca ofera protectie sporita demintarilor. Unul dintre autorii amendamentelor este deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

Draftul cu propunerile de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea procurorilor de retragerea a imunitatii in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata.

De asemenea, cererea trebuie insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate (propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).

Noutatea introdusa este exact aceasta selectie a probelor pe care procurorii trebuie sa o trimita Parlamentului, ceea ce transforma practic Parlamentul intr-un administrator de probe, adica un fel de tribunal paralel.

Un alt amendament in proiectul de modificare a statutului prevede ca "hotararea prin care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere va fi comunicata de indata si CSM pentru a se lua masurile care se impun".

Acest lucru creeaza premisa ca in cazul in care este respinsa o cerere de retinere a unui parlamentar, procurorul care a lucrat la dosarul respectiv poate fi tras la raspundere de catre Consiliul Superior al Magistraturii.