Senatorul Haralambie Vochitoiu a depus, pe 9 ianuarie, primul proiect legislativ al Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) in actuala legislatura. Proiectul de lege prevede ca familiile cu venituri scazute (venitul mediu pe cap de membru sa fie intre 400 si 800 de lei) din municipiile si orasele din Valea Jiului sa fie scutite cu 50%, 75% sau chiar integral de la plata apei si a canalizarii catre SC Apa Serv SA.

Haralambie VochitoiuFoto: Senatul Romaniei

In expunerea de motive atasata proiectului de lege depus la senat, Haralambie Vochitoiu aduce aminte ca in 2001 guvernul Nastase aprobase o masura similara prin care familiile nevoiase din Valea Jiului erau scutite partial sau chiar integral de la plata apei si a canalizarii.

Senatorul PP-DD sustine ca "astazi, multi cetateni din Valea Jiului se afla in imposibilitatea de a achita la timp facturile la apa. Obligatiile restante sunt generate de situatia economico-sociala a zonei Vaii Jiului, datorita restructurarilor din industria miniera si reducerea activitatii in celelalte unitati economice, cu consecinta unei caderi economice bruste si a amplificarii problemelor sociale prin cresterea somajului".

Haralambie Vochitoiu sustine ca in Valea Jiului exista riscul de inrautatire a starii economice a populatiei si de tensiuni sociale si ca este necesar un program complex de tranformare socio-economica.

Parlamentarul PP-DD aminteste ca SC ApaServ SA Valea Jiului intampina dificultati in recuperarea sumelor restante de la populatie, dar si de la societatile ce distribuie energie termica in sistem centralizat si alte unitati bugetare.

"Avand in vedere aceste aspecte, pentru contracararea saraciei din Valea Jiului, este necesar a se acorda pentru familiile cu venituri reduse, diferente de tarif la serviciile de alimentare cu apa si canalizare furnizate de SC ApaServ SA Valea Jiului, dupa cum urmeaza:

- familiile al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de maxim 400 lei sunt scutite de la plata tarifului;

- familiile al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 600 de lei beneficiaza de tarife reduse cu 75%

- familiile al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de maxim 800 lei beneficiaza de tarife reduse cu 50%."

In proiectul de lege, la articolul 1, se mentioneaza ca aceste scutiri vor fi aplicate "pana la finalizarea Proiectului major "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Hunedoara (Valea Jiului)", proiect al carui contract de finantare a fost semnat in data de 28.03.2011 si a fost incheiat intre Ministerul Mdiului si Padurii [...] si SC ApaServ SA".

Potrivit proiectului de lege, de scutiri ar urma sa beneficieze familiile nevoiase cu domiciliul pe raza teritoriala a municipiilor Petrosani, Lupeni si Vulcan si a oraselor Aninoasa, Petrila si Uricani.