Liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, i-a invitat pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, si pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu in partidul sau, daca vor decide sa se separe de presedintele PNL, Crin Antonescu.

"Asa cum am spus si in seara aceasta la DIGI 24, sunt surprins de ceea ce spune Crin Antonescu, a carui atitudine antieuropeana si profund antidemocratica in cadrul propriului partid face ca oameni cu experienta politica remarcabila, cum sunt Calin Popescu Tariceanu sau Andrei Chiliman, vechi liberali, sa se simta umiliti. Eu cred ca nu acestia ar trebui sa se simta umiliti. Umiliti ar trebui sa se simta toti membrii Partidului National Liberal in momentul in care au un asemenea sef," este mesajul postat pe pagina de Facebook.

"Daca la un moment dat lideri de marca ai PNL gasesc de cuviinta sa se separe de ceea ce inseamna Crin Antonescu si echipa sa, cred ca se poate gasi un limbaj comun, de dreapta, cu un partid din actuala opozitie, care poate sa fie Forta Civica, de exemplu."

Marti, Ungureanu a declarat la Romania TV ca "ceea ce primaza este interesul pe care il avem cu totii pentru o dreapta articulata" si ca "nu suntem la petit de domnisoare".

"Textul (de pe Facebook - n.r.) face referinta la posibila optiune a celor doi domni, Tariceanu si Chimilamn, de a se orienta catre un partid de reapta, si in opinia noastra, un asemenea partid este Forta Civica. Nu avem deconturi de facut intre noi, relatia este destul de veche, cu suisuri si coborasuri intr-adevar, insa ceea ce primaza este interesul pe care il avem cu totii pentru o dreapta articulata. "

Intrebat daca va fi nevoit sa "concureze" cu Dan Diaconescu pentru a ii castiga pe cei doi liberali, el a raspuns: "Nu suntem la petit de domnisoare, politica este o treaba serioasa."

Afirmatia vine in contextul tensiunilor recente in cadrul PNL. Dupa ce in urma cu citeva saptamani PNL o exclusese si pe Adriana Saftoriu, Crin Antonescu a anuntat luni ca excluderea lui Andrei Chiliman este iminenta. In mai putin de un an, presedintele PNL a reusit sa limiteze influenta dizidentilor din PNL Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Calin Popescu Tariceanu.

La finalul sedintei PNL de luni, Crin Antonescu a declarat ca a cerut conducerii partidului sa stabileasca data congresului extratrdinar pentru a se clarficia situatia lui Chiliman.

Cu o zi inaintea sedintei conducerii PNL, Crin Antonescu a declarat, intr-un interviu pentru Gandul, ca Andrei Chiliman a tradat partidul si ca "tradatorii il dezgusta si indigneaza", dupa ce primarul sectorului 1 a declarat ca PNL risca sa devina cel mai anti-occidental partid din Romania sub conducerea lui Antonescu.

Chiliman a mai spus ca se bazeaza pe Calin Popescu Tariceanu in ceea ce a numit demersul de recuperare a partidului. In replica, Antonescu a afirmat ca Tariceanu a "procedat neinspirat" cand a devenit "secundantul lui Chiliman". Totodata presedintele PNL a adaugat ca tradatorii ar trebui exclusi din partid, dar ca le va cere colegilor sa amane aceasta decizie pentru a le permite acestora participarea la Congresul care va fi organizat la "sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie".