STIRE ACTUALIZATA Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca in sedinta Biroului Politic Central al PNL de luni s-a propus excluderea din formatiunea a primarului orasului Baia Mare, Catalin Chereches, si a deputatului PNL Octavian Bot, discutiile in aceasta privinta fiind de abia la inceput. Liderul liberal a mai declarat ca a cerut BPN sa propuna convocarea unui congres extraordinar al PNL, pentru data de 23-24 februarie, precizand ca dupa congres nu se poate ca in partid sa ramana atat el cat si primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman.

UPDATE 15:14 Delegatia permanenta a PNL urmeaza sa se reuneasca pe 21 ianuarie pentru a decide asupra organizarii congresului national al partidului si propunerii de excludere a primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, si a deputatului Octavian Bot, a declarat luni vicepresedintele liberal Mihai Voicu, citat de Agerpres.

Conducerea PNL s-a reunit luni in sedintele Biroului Politic National si Comitetului Executiv National.

"La solicitarea presedintelui partidului, a fost aprobata convocarea delegatiei permanente a partidului pentru 21 ianuarie, in vederea declansarii procedurilor pentru convocarea unui congres extraordinar al partidului pentru sfarsitul lunii februarie", a declarat Voicu.

UPDATE 15:11 Vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, a declarat luni, la finalul sedintei BPC a partidului, ca propunerea de excludere a primarului de Baia Mare, Catalin Chereches, a fost adoptata in unanimitate, iar in cazul deputatului Octavian Bot au fost inregistrate doua voturi impotriva, informeaza Mediafax.

"In privinta domnului Chereches propunerea - nu este inca o excludere, Delegatia Permanenta o va putea aproba - a fost aprobata in unanimitate. In ceea ce priveste propunerea care il priveste pe domnul deputat Bot, a fost aprobata cu doua voturi impotriva", a declarat Mihai Voicu precizand ca argumentele in favoarea excluderii celor doi au fost prezentate sub forma unor declaratii publice si articole de presa "care au fost considerate motive suficiente pentru a face aceasta propunere".

UPDATE 13:43 Intr-o interventie la B1TV, Catalin Chereches, a catalogat drept regretabil, mai ales intr-un partid liberal, "faptul ca cineva doreste sa imi inchida gura si sa nu am opinii". Chereches a precizat ca declaratiile sale cu privire la nominalizarile partidului la alegerile din decembrie si faptul ca ar fi trebuit reimprospatata lista nu ar fi trebuit sa deranjeze conducerea centrala a partidului.

"Crin Antonescu nu a fost un membru de partid foarte disciplinat, nu a fost un soldat tacut si cu capul plecat de-a lungul timpului, ar fi trebuit sa inteleaga", a precizat primarul orasului Baia-Mare adaugand ca "probabil ca domnia sa vrea oameni comozi si nu oameni performanti in jurul sau".

Chereches a adaugat ca asteapta decizia formala a delegatiei pemanente a PNl cu privire la excluderea sa din partid, precizat ca "probabil ca propunerea dlui Antonescu vine ca un fel de multumire la faptul ca l-am onorat cu cel mai mare scor din tara".

Intrebat daca ia in considerare posibilitatea infiintarii unui nou partid dupa excludere, Chereches a declarat: "Cu siguranta ca in acest moment putem sa ne gandim la o reasezare a structurilor de dreapta si la o revenirea a PNL intr-o zona mai pro-europeana, mai occidentala.

Intrebat daca putem sa ne asteptam la surprize d ela congresul cerut de presedintele PNL, Chereches a a declarat ca "este exclus sa se intample ceva la viitorul congres", precizand ca "daca se va intampla ceva in PNL, se va intampla la inceputul lui 2014", in functie de ce vor arata sondajele de opinie.

Chereches a mai declarat ca Antonescu ramane propunerea USL pentru presedinte adaugand insa ca nu se poate spune astazi cine va fi in varful optiunilor electorale peste doi ani.

UPDATE 13:28 Biroul Politic Central a propus excluderea lui Catalin Chereches si a lui Octavian Bot din PNL, anunta posturile de stiri. O decizie asupra excluderii urmeaza sa fie luata de Delegatia Permanenta a PNL.

Potrivit presedintelui liberal, propunerea de excludere a primarului orasului Baia Mare Catalin Chereches a fost facuta de Biroul Judetean Maramures iar cea a deputatului Octavian Bot a fost facuta de presedintele Organizatiei Bihor, Cornel Pop.

"Am cerut BPN si am rugat, chiar si in lipsa mea, sa propuna Consiliului National Executiv convocarea unui congres extraordinar al PNL, convocare care sa fie propusa, conform statutului, delegatiei permanente probabil peste o saptamana, daca o convocam in acest scop, congres a carui data am propus-o pentru 23-24 februarie", a declarat Crin Antonescu.

Intrebat daca s-a cerut excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, liderul liberal a declarat ca "excluderea dlui Chiliman nu a mai fost ceruta de nimeni pentru ca dl Chiliman trebuie sa isi apere punctele de vedere, din punctul meu de vedere, absolut inacceptabile care lovesc cu totul nemeritat imaginea PNL, intr-un congres."

"Nu se poate insa ca dupa ce vom avea un congres clarificator, in multe privinte, sa ramanem in acelasi partid si eu si dl Chiliman, pentru ca din doua una, fie congresul socoteste ca toata conducerea PNL in frunte cu mine a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani intr-un partid ex-sovietic si atunci evident plec eu, fie dl Chiliman este un om care loveste in mod tradator in acest partid si atunci nu mai are domnia sa ce cauta", a precizat Antonescu.

Primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches, si deputatul PNL Octavian Bot au fost propusi pentru excludere in sedinta Biroului Politic Central (BPC) al PNL, au declarat surse din conducerea PNL pentru Mediafax. Situatia celor doi va fi discutata in prima sedinta a conducerii PNL din acest an.

Potrivit Mediafax, solicitarile de excludere a celor doi sunt cuprinse in mapa pentru sedinta conducerii PNL. Acestea vor fi analizate de BPC, care poate decide sa inainteze Delegatiei Permanente spre validare.

Posibilele excluderi din partid vor fi discutate in prima sedinta a conducerii PNL din acest an, Catalin Chereches fiind primul vizat. Pe ordinea de zi a sedintei se mai numara validarea secretarilor de stat ce revin liberalilor.

In timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, presedintele PNL Crin Antonescu s-a aratat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promitand inclusiv sanctiuni la prima reuniune la liberalilor dupa anuntarea rezultatului alegerilor. Crin Antonescu a declarat vineri ca ar fi de acord deocamdata doar cu excluderea primarului din Baia Mare, Catalin Chereches. Liderul PNL a argumentat prin faptul ca primarul de Baia Mare a dus o campanie impotriva candidatilor PNL desemnati in municipiu.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat, luni, ca primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, s-a comportat intr-o maniera incalificabila, care presupune excluderea din partid, informeaza Mediafax.

Hasotti a mai declarat, luni, ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, face deservicii partidului prin atitudinile politice, el aratand, intrebat daca este necesara excluderea acestuia din PNL, ca mai intai este necesara o discutie clara, sincera si colegiala.