Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, spune, intr-un interviu la RFI, ca impotriva lui se duce "o campanie de gasire a nodului in papura". Andrei Marga sustine ca "nu s-a facut nici o angajare preferentiala" la institutele culturale romane, asa cum a fost acuzat. Seful ICR declara ca doarme "linistit", cand vine vorba de sprijinul pe care i-l acorda Guvernul.

El respinge criticile care i se aduc privind numirile de la ICR: "E o campanie de gasire a nodului in papura, de identificare cu orice pret a ceva defect in ceea ce am facut. Nu va ascund ca dupa ce am incheiat alte activitati, de pilda la Cluj, s-a facut o investigatie mai intai daca n-am semnat cumva acte financiare in mod ilegal, nu s-a gasit nimic. Apoi, au mers si au interogat oamenii pe strada, ce stiu rau despre mine. Pe scurt, e o campanie care inventeaza in mod abundent motive, o campanie pentru discreditare".

Seful ICR sustine ca nu si-a angajat rudele: "In legatura cu angajari preferentiale, mi se atribuie angajarea de nepoate. Sa fiu clar: n-am avut nici o ruda in sistem nici cand am fost rector la Universitatea Babes Bolyai, nici cand am fost ministru al Educatiei, nici cand am fost ministru de Externe si nu am nici aici. Nu e nici o legatura de rudenie intre persoanele vizate si mine, pentru motivul simplu ca n-am nici o ruda si n-am angajat niciodata rude in aceste roluri".

  • "Nu am intervenit in liste absolut deloc"

Andrei Marga mai sustine ca nu a intervenit in liste "absolut deloc". "Selectarea la concursul pentru ocuparea posturilor de director adjunct si referent in institutele culturale romanesti din exterior. Selectarea aceasta ne-a depasit asteptarile, pentru ca au participat 189 de persoane la concurs, deci dimensiunea participarii a fost o mare, buna surpriza, in orice caz. Este pentru prima data cand ICR-ul face concursuri pentru aceste posturi, ceea ce e un pas mare inainte. Comisia a fost detasata complet de mine, nu s-a facut nici o angajare preferentiala. Faptul ca s-a nimerit ca cineva din lista a facut liceul la Cluj si a resit, astea nu sunt argumente. Nu am intervenit in lista absolut deloc", explica seful ICR.

Intrebat daca are sprijinul total al Guvernului, Marga a raspuns: "Suntem toti dependenti de evaluarile umane. Ca sa fiu foarte clar, dorm linistit din acest punct de vedere".