Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, lanseaza un atac dur impotriva presedintelui PNL, Crin Antonescu, afirmand ca PNL risca sa se transforme in cel mai anti-occidental partid daca merge linia actualului lider, pe care il califica drept tradator al convingerilor liberale. Chiliman mai spune ca i se par "perfect credibile" informatiile publicate, miercuri, in presa, potrivit carora excluderea sa din partid este iminenta. Potrivit Evenimentului Zilei, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu si Ludovic Orban ar urma sa fie exclusi din partid la prima sedinta a conducerii, convocata dupa revenirea lui Crin Antonescu din vacanta. Fostul deputat PNL, Adriana Saftoiu, a fost exclusa din partid, in absenta, de filiala Prahova la sfarsitul anului trecut.

Andrei Chiliman in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Rep: In presa a aparut astazi informatia ca veti fi exclus din partid, alaturi de alti liberali (Catalin Chereches, Ludovic Orban si Vlad Moisescu). Va asteptati sa fiti exclus la prima sedinta a conducerii PNL?

Andrei Chiliman: Informatia a aparut de mai multe ori in ultima perioada si, din pacate, este perfect credibila, daca privim cu atentie modul in care actualul presedinte al PNL, dl. George Crin Laurentiu Antonescu, conduce PNL si, in general, felul in care domnia sa intelege politica.

Rep: Adica?

AC: Cred ca dl. Antonescu a produs suficient de multe probe ca, pentru domnia sa, politica se rezuma la batalia lui oarba pentru putere. O batalie in care foloseste orice mijloace, de la vorbele bine ambalate, dar goale de continut, pana la calcarea in picioare a normelor statutare, a regulilor nescrise ale onoarei si ale bunului-simt, in general. Din pacate, sub presedintia Antonescu, Statutul Partidului National Liberal a ajuns o simpla bucata de hartie, de care se tine seama doar atunci cand ii convine liderului.

Rep: Spunand asta, nu produceti argumente tocmai in favoarea excluderii?

A.C. Asta conteaza mai putin. Excluderea lui Chiliman, cu sau fara temei statutar, dintr-un partid al carui membru este de 23 de ani, este o problema care ii priveste mai mult pe Chiliman si partidul din care face parte, si mai putin pe cetateni. Pe cetateni ii intereseaza cu prioritate alte lucruri pe care Antonescu sau Chiliman le fac in sfera publica sau in functiile pe care le ocupa: daca respectivii isi fac cum trebuie datoria pentru care sunt platiti din bani publici. In plus, dupa logica lui Crin Antonescu, nu cred ca mai trebuie sa produc argumente suplimentare pentru excludere. Deja, m-a declarat, mai cu o jumatate de gura, mai cu toata gura, "tradator".

Rep: L-ati tradat pe el? Partidul?

A.C. Eu sunt fidel valorilor si principiilor liberale, si nu persoanei care, vremelnic, conduce partidul. I-am adresat o scrisoare deschisa asta-vara interimarului Daniel Chitoiu, in care ii ceream sa raspunda public la cateva intrebari esentiale pentru linia politica a PNL: daca desfiintam Curtea Constitutionala, ANI, DNA-ul si alte institutii fundamentale ale statului de drept, chestiune care ne arunca, de facto, in spatiul ex-sovietic, sau ramanem fideli principiilor si valorilor noastre, pentru care si eu am intrat in politica, care, aplicate, inseamna o Romanie a statului de drept, libera si capitalista. Intr-un cuvant, occidentala. Inca astept raspuns la aceste intrebari, de data aceasta de la Crin Antonescu. Pentru ca, din punct de vedere cronologic, el este succesorul lui Daniel Chitoiu in fruntea PNL. Prin aceasta scrisoare, pretinde dl. Antonescu, eu as fi tradat PNL. Or, singurul "tradator" din aceasta afacere este chiar domnia sa, care si-a "tradat", in acest mod, adevaratele convingeri politice. Daca va merge pe linia acestor convingeri ale lui Crin Antonescu, PNL risca sa se transforme in partidul cel mai anti-occidental din Romania. Ar fi o tragedie!

Rep: Va asteptati sa fie puse in discutie in vederea excluderii si alte nume din PNL, in afara celor deja vehiculate?

A.C. Nu este atat de important cu cine se rafuieste dl. Antonescu. Ma astept insa ca oamenii din partid, si nu neaparat liderii, sa faca tot ceea ce depinde de ei pentru a impiedica tragedia de care vorbeam adineauri. Avem, in PNL, cea mai pro-occidentala garnitura de membri de partid dintre toate partidele. Ma astept ca acesti oameni sa actioneze in sensul mentinerii partidului pe linia valorilor occidentale.

Rep: Contati pe sprijinul fostului premier, Calin Popescu Tariceanu, care pare si el cazut in dizgratia actualei conduceri?

A.C: Calin Tariceanu este un om de onoare. Chiar daca, uneori, optiunile individuale ne-au plasat in opozitie unul fata de celalalt, in interiorul partidului, intotdeauna am reusit sa ramanem prieteni. Ne-a ajutat si faptul ca, la sfarsitul zilei, amandoi am ramas fideli valorilor pentru care am intrat in PNL la distanta de cateva zile unul de celalalt. El, pe 23 decembrie 1989, eu - pe 28. Ei bine, contez pe Calin ca se va bate pentru ca PNL sa ramana un partid pro-occidental.

Rep: Cum comentatii acuzatiile lansate la sfarsitul anului trecut de deputatul PNL Gigi Becali, care a declarat: "Chiliman, Moisescu si Tariceanu sunt mafia imobiliara".

A.C. Becali ma "iubeste" mult de vreo opt ani. De cand, in calitate de primar al Sectorului 1, am refuzat mereu sa fiu complice la jongleriile lui ilegale cu terenuri din nordul Bucurestiului.

Rep: De ce nu ati demisionat din partid dupa ce Crin Antonescu si Gigi Becali v-au trecut pe lista neagra, amenintandu-va cu excluderea?

A.C: Va imaginati ca, dupa 23 de ani, as putea sa parasesc de bunavoie Partidul National Liberal?! Nu plec din PNL decat dat afara.

Rep: Ati avut contacte/ intalniri/ discutii cu PDL sau Traian Basescu in perioada de dupa referendum?

A.C: Eu, nu. Crin Antonescu, da.