Prima sedinta a noului cabinet Ponta, programata pentru ora 10:00, a inceput cu o intarziere de circa 40 de minute. In debutul sedintei, premierul Victor Ponta s-a declarat multumit de structura noului guvern si de numarul mare de ministri precizand, totodata, ca restructurarea ofera si o oportunitate de a reduce aparatul birocratic. "Am constatat ca exista cinci departamente care fac acelasi lucru in cinci ministere, am constatat ca avem zeci si sute de oameni care, teoretic, scriu trei hartii", a declarat seful Executivului.

In prima sedinta dupa investire, ministrii urmeaza sa adopte o ordonanta de urgenta privind structura Cabinetului si vor discuta despre elaborarea proiectului de buget pe anul viitor.

UPDATE 10:45Victor Ponta:

  • Vreau sa stabilim foarte clar astazi ce face fiecare ministru, mai ales ministrii delegati.
  • Eu cred ca este bine sa fie mai multi ministri, pentru a avea fiecare o responsabilitate foarte clara, dar prin restructurare aveti si o oportunitate pe care va cer sa nu o ratati, de a mai reduce aparatul birocratic. 
  • Cu ocazia acestei restructurari am constatat ca exista cinci departamente care fac acelasi lucru in cinci ministere, am constatat ca avem zeci si sute de oameni care, teoretic, scriu trei hartii, asa incat, daca sunteti fiecare responsabil de domeniul respectiv, va rog sa fiti responsabili si de modul in care cheltuim banii.
  • Nu doar ca nu va fi nici un leu si nici un post in plus, ci ma astept ca, in urma acestei restructurari, sa avem un aparat administrativ mai putin stufos, in care sa nu se mai suprapuna atributii si sa nu mai uitam, prin fiecare minister, cate un departament de consumat timp si bani publici.
  • Vreau, astazi, sa stabilim foarte clar ce face fiecare ministru, inclusiv ministri delegati, care au, prin ordonanta, atributii directe si responsabilitate directa asupra domeniilor pe care le gestioneaza; si sa folositi acest lucru, pentru a va pregati si a fi, practic, in stare de functionare, in cateva zile. Asta inseamna, va numiti... imi aduceti si secretarii de stat si hotararile de guvern de reorganizare ca, de la 1 ianuarie, de la 3,4,5 ianuarie, cand revenim la activitatea normala, sa nu aveti nici un fel de impedimente.
  • Practic, de astazi, Ministerul de Finante, Ministerul Bugetului si cei care au lucrat deja in aceasta perioada la proiectul de buget au forma finala a structurilor administrative, a ordonatorilor de credite. Cine vrea sa plece sa se odihneasca zilele astea, foarte bine, dar cei care vor un buget bun ar trebui sa nu plece. Ar trebui sa stati sa incercati sa vedeti exact ce obtin si cum punem lucrurile in buget pentru perioada urmatoare.
  • Va anunt pe toti ca trebuie sa fiti prezenti aici, la... incepand probabil cu 7-8 ianuarie, pentru discutiile cu delegatia FMI. Fiecare dintre dumneavoastra va fi prezent, pentru a-si discuta problemele specifice portofoliului.
  • Referitor la situatia obisnuita in fiecare iarna, dincolo de cateva nefunctionalitati si, sigur, de agitatia obisnuita in media, deocamdata nu am avut nimic care sa semene cu anul trecut. Problemele de la Botosani au fost rezolvate, in totalitate. Multumesc domnului Dusa, sefului IGP, celor care au fost acolo.
  • S-a dovedit, inca o data, ca daca nu e o coordonare asa, de la Bucuresti si de la autoritate ministeriala, lucrurile merg prost. Ca asa e administratia noastra, de multi ani, si trebuie s-o schimbam cu adevarat, motiv pentru care cei doi viceprim-ministri, domnul Dragnea si domnul Oprea, si cei doi ministri, domnul Stroe si domnul Dusa, veti... astazi, dupa sedinta, stabilim un calendar exact si cel putin unul dintre dumneavoastra este in permanenta aici, la guvern, in contact cu prefectii, cu SMURD, cu ISU, cu toate celelalte, daca cumva apar situatii speciale. 

  • In rest, va rog pe toti sa folosim aceste momente de stabilitate si de entuziasm. Cand spun "entuziasm'" nu ma refer la parlamentari sau la noi, la membrii guvernului, ci ma refer la faptul ca avem, cred ca cel mai mic deficit din... cel putin, din foarte multi ani - ca si presedintele ne-a vorbit de deficite - 1,7 e un deficit minuscul.
  • Nu sunt fericit de acest lucru, sunt fericit ca ne-am tinut de obligatii, dar sigur ca ai deficit mic, inseamna ca ai investitii putine. Investitii putine, ai dezvoltare mica. E, cumva, un cerc vicios, aici.
  • Cursul euro-leu este cel mai mic, de la venirea noastra la guvernare si asta e o veste buna pentru cei care au rate in euro. Ma refer nu doar la populatie, ma refer la societatile comerciale.
  • Cursul - am spus-o de o suta de ori - nu-l cresc eu, nu-l scad eu, si nici macar domnul Isarescu nu face lucrul acesta. Pana la urma, tine cont de niste realitati si de niste perceptii. Perceptia de stabilitate, faptul ca avem un nou guvern, asa cum am spus, pana la Craciun, cred ca e semnalul cel mai bun.
  • Cu programele europene: Mediul - e in regula, multumim, felicitari, au intrat si banii la buget. Ati evitat si dezangajarile, dar cand intra banii, e si mai mare fericire.
  • POSDRU - au plecat cererile. Intra ceva sau nu intra, domnul Teodorovici? Ca dumneavoastra sunteti... trebuie sa fiti cel optimist. Intra ceva, anul acesta, de la POSDRU sau nu?
  • Raspuns Eugen Teodorovici, ministru pentru Fonduri Europene: Discutam inca cu cei de la Comisia Europeana pentru a vedea daca este posibil, pana la final de an, sa intre anumite fonduri.
  • POS CCE - am facut corectiile financiare. La cine trece? Direct la dl Vosganian (ministrul pentru Competitivitate - n. red.), foarte bine. Am acceptat corectiile, am facut reorganizarea. Trebuie, practic, sa reluam cererile de plata.
  • Transporturile... Domnule ministru, preluati o situatie rea, dintr-un punct de vedere, dar buna, pentru ca cea mai grava situatie, cea de la Nadlac - Arad, a fost rezolvata si sa urmariti ca procedurile sa se desfasoare cat mai rapid, sa se refaca licitatia si sa putem sa deblocam si POS T, ca e foarte important pentru inceputul anului viitor, sa inceapa sa vina din nou bani europeni, in mod efectiv, in buget. 
  • O rog pe doamna Pana (Doina Pana, ministrul pentru Dialog Social - n. red.) sa se pregateasca, ca sunt multi oameni si multe sindicate cu care trebuie sa discutam, pana la intocmirea bugetului, si sa explicam foarte clar,si pe partea de legislatie, dar si pe partea de masuri concrete, ce se poate face.
  • Aici nu este nimeni ministrul al PSD, al PNL, al PC sau al UNPR, nici macar al USL, sunteti ministri si primul care face acest lucru si respecta acest angajament, sunt eu, nu sunt lider de partid aici. Sunteti ministri ai Romaniei, aveti obligatii fata de toti cetatenii Romaniei, nu conteaza de unde, din ce zona, din ce primarie si atata timp cat actionati, asa cum am actionat si in ultimele sapte luni, ca ministri ai guvernului Romaniei, cred ca, si politic, beneficiile vor veni, asa cum au venit pe 9 decembrie.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Palatul Parlamentului, ca adoptarea ordonantei de urgenta privind structura noului cabinet este o procedura standard, necesara la prima sedinta a unui nou Guvern: "De fiecare data - e al patrulea guvern din care fac parte- in prima sedinta de guvern, dupa ce se investeste un nou guvern, se da o ordonanta de reorganizare a guvernului pe structurile respective".

"Mai avem o informare si masuri care tin de combaterea efectelor intemperiilor, insa vom avea si o discutie despre pregatirea bugetului, pentru ca cei de la Finante si de la Secretariatul General al Guvernului [...] trebuie sa lucreze pe noua structura a Guvernului", a declarat Victor Ponta.

Guvernul Ponta 2 a primit, vineri seara, votul de investitura in Parlament - 402 voturi pentru si 120 impotriva. Parlamentarii ARD si UDMR anuntasera, anterior, ca vor vota impotriva investirii Cabinetului. Decizia Parlamentului a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa care vineri seara decrete de numire a membrilor Executivului au fost semnate de catre seful statului si membrii noului Cabinet au depus juramantului de credinta la Palatul Cotroceni.