Nicolae Banicioiu a fost propus, miercuri, de premierul Ponta sa ocupe functia de ministru al Sportului si Tineretului. Candidat din partea PSD la Bucuresti, el a fost ales pentru cel de-al treilea mandat de deputat in alegerile parlamentare din 9 decembrie. Nascut in 1979, sef al Tineretului Social Democrat, de formatie stomatolog, Banicioiu este privit drept un apropiat al premierului Ponta si al lui Liviu Dragnea. Numele lui a fost legat de scandalul prostituatelor de lux, insa el a dezmintit acuzatiile ce i-au fost aduse.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres
  • CV Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu a absolvit liceul teoretic Al. Ghica din Alexandria in 1998. In 2004, termina Facultatea de Stomatologie - UMF Carol Davila, iar in 2007 devine asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii.

In politica intrase deja in 2004, ca vicepresedinte al Tineretului Social Democrat, pentru ca in 2007 sa devina presedinte al organizatiei. Tot in 2004 a fost ales si deputat, candidand pe listele PSD+PUR la Bacau. Patru ani mai tarziu, candida tot din partea PSD, de aceasta data in "judetul lui Dragnea", Teleorman, pe listele Aliantei Politice PSD+PC, pentru ca in 2012 sa candideze la Bucuresti.

  • Activitate de parlamentar

In ultimul sau mandat de deputat, a fost chestior al Camerei Deputatilor si a fost temporar sau permanent membru in Comisia pentru munca si protectie sociala, Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa si in Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Banicioiu a facut parte si din Comisia care a anchetat sumele cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, condus de Monica Iacob-Ridzi, in cazul "Zilei Tineretului", dar si in Comisia de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si imaginii Romaniei.

Cunoscut de telespectatori pentru numeroasele lui participari la talk show-urile posturilor de stiri, el a avut in mandatul 2008-2012, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputatilor, 23 de luari de cuvant, 10 declaratii politice, 64 de luari de cuvant in BP, si-a pus semnatura pe 30 de propuneri legislative initiate, a inregistrat 52 de intrebari si interpelari.

Potrivit unui raport din octombrie al Institutului pentru Politici Publice, Banicioiu s-a numarat printre deputatii cu cea mai redusa prezenta la voturile finale din Camera Deputatilor, pe parcursul ultimului mandat.

  • Presa despre Nicolae Banicioiu

Numele lui Nicolae Banicioiu a fost legat, alaturi de cel al lui Ionut Negoita, fratele social-democratului Robert Negoita, de scandalul prostituatelor de lux, in care a fost, de altfel, audiat la propria cerere, dupa cum afirma el in martie a.c.. El a dezmintit permanent acuzele care i se aduc.

  • Declaratii de avere si de interese

Potrivit ultimei declaratii de avere (iunie 2012), el si sotia detin cateva terenuri in judetele Valcea si Olt, o casa donata de parinti la Daesti (Valcea), o casa constuita de parinti tot la Daesti, un apartament de 51 de metri patrati la Bucuresti si o casa la Voluntari. Cei doi au credite de cateva zeci de mii de euro la BCR si BRD. Nicolae Banicioiu a inregistrat, potrivit ultimei declaratii de avere, un venit anual de 55,5 mii lei din salariul de deputat si de 14,7 mii lei din salariul de asistent universitar la UMF Carol Davila.

Potrivit declaratiei de interese, este membru fondator al Fundatiei pentru Promovarea Idealurilor Europene - Bucuresti, iar sotia sa este co-actionar (50%) la SC BAS EVENT EXPO SRL - BUCURESTI.