Politologul Daniel Barbu, consilier pentru analiza politica, pentru 20 de zile, al presedintelui interimar Crin Antonescu, a fost propus miercuri pentru postul de ministrul al Culturii si Cultelor. Daniel Barbu este specialist in istorie si stiinte politice, fiind profesor de Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti. Politologul a mai fost consilier de stat in mandatul presedintelui Emil Constantinescu.

Daniel BarbuFoto: Agerpres

Daniel Barbu este profesor de Stiinte Politice in cadrul Facultatii de Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti, fiind decan al acestei facultati intre 1994-2000 si 2002-2004.

In data de 7 august 2012 a fost numit consilier pe probleme de analiza politica al presedintelui interimar, Crin Antonescu, functie pe care a detinut-o pana pe data de 27 august. A mai fost consilier de stat al presedintelui Emil Constantinescu intre 1997-1999.

  • CV Daniel Barbu

Daniel Barbu s-a nascut pe 21 mai 1957. A absolvit Liceul "Nicolae Balcescu" din Capitala - in prezent Colegiul National "Sfantu Sava" - in 1976. S-a inscris si a absolvit cursurile Facultatii de Istorie a Artei a Universitatii Cluj-Napoca si a ocupat ulterior postul de curator al Muzeului Satului din Bucuresti (1980) si al Muzeului National de Istorie a Romaniei (1981 - 1986), informeaza Mediafax.

In perioada 1987 - 1992 a fost cercetator al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Universitatii Bucuresti.

Daniel Barbu este licentiat in istoria artei. Dupa Revolutia din decembrie 1989, a mers in Elvetia pentru a urma cursurile doctorale ale Facultatii de Teologie - Universitatea din Fribourg. Detine un doctorat in istorie acordat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1991), obtinand ulterior si titlul de doctor in filosofie in 1999, la Universitatea din Bucuresti, unde preda, din 1991, la catedra de stiinte politice.

Intre 1990 - 1991 a fost director al Editurii Meridiane.

De asemenea, a fost profesor colaborator al Scolii de Inalte Studii in Stiintele Sociale din Paris, al Universitatii La Sapienza din Roma, al Universitatii Nationale Kapodistrian din Atena, al Universitatii de Stat din Pittsburg, al Universitatii de Stat Jackson din Statele Unite si al multor alte institutii de invatamant.

Daniel Barbu este specialist in istorie comparata a civilizatiilor europene, stiinte politice, modele politice si sociale de stat, grupuri minoritare si confesionale in Romania etc.

In 2000 a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de ofiter pentru activitatea in invatamantul superior.

Intre 2004 si 2011, Daniel Barbu a fost director al Scolii doctorale de stiinta politica a Universitatii din Bucuresti.

Printre volumele pe care le-a scris se numara "Politica pentru barbari" (2005), "Republica absenta. Politica si societate in Romania postcomunista" (2004), "Bizant contra Bizant. Explorari in cultura politica romaneasca" (2001), "O arheologie constitutionala romaneasca. Studii si documente" (2000), "Sapte teme de politica romaneasca" (1997), informeaza Mediafax.

"Cred ca am contribuit in mod semnificativ la geneza stiintei politice in spatiul universitar romanesc. In 1995 am intemeiat prima scoala de stiinte politice. Ulterior am infiintat prima scoala doctorala in domeniul politic", declara Daniel Barbu intr-un interviu acordat Startevo.com.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie, Daniel Barbu a candidat din partea PNL (USL) obtinand un mandat de senator in Colegiu 5 Bucuresti cu 66,82% din voturi.

  • Declaratie de avere Daniel Barbu

Potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul Administratiei Prezidentiale, datata 1 septembrie 2012, Daniel Barbu detine mobila si pictura europeana din secolele 16-19, precum si alte obiecte de arta decorativa cu valoarea estimata la circa 80.000 de euro, dobandite prin mostenire sau cumparare, informeaza Mediafax.

De asemenea, Daniel Barbu detine in coproprietate un apartament de 124 metri patrati in Sectorul 1, achizitionat in 2005, alte drepturi in coproprietate asupra unui apartament de 72 metri patrati in Sectorul 1, precum si un spatiu comercial de 30 metri patrati in Sectorul 4 al Capitalei, mostenit in 2002. Spatiul comercial respectiv i-a adus, in 2011, un venit de 12.000 de lei prin inchirierea catre o cooperativa de productie, in timp ce activitatea de profesor la Universitatea din Bucuresti i-a adus un venit de 56.000 de lei.

In declaratia de avere a lui Daniel Barbu mai apare mentionat un imprumut bancar de 50.000 de euro, contractat in 2009 pe o durata de 10 ani.

  • Nereguli la un program Phare coordonat de profesorul Daniel Barbu. Raspunsul politologului: A fost o neintelegere. S-a dovedit ca nu intelesesera bine despre ce era vorba

BBC Romania relata in 2004 ca Guvernul, la sesizarea Oficiului European de Lupta Anti-Frauda OLAF, a descoperit nereguli in derularea unui program Phare de perfectionare a functionarilor publici, desfasurat in 2000, pentru care s-au incasat peste 200.000 de euro, coordonatorul programului Phare Tempus fiind profesorul Daniel Barbu.

Cursurile platite din bani europeni ar fi trebuit sa se desfasoare prin universitatile din Bucuresti, Iasi si Cluj. Inspectorii guvernamentali au constatat in urma verificarilor facute prin sondaj ca, in timp ce la Iasi si la Cluj banii au fost cheltuiti conform proiectului, la Bucuresti, majoritatea persoanelor aflate pe lista posibililor participanti nu se regaseau printre angajatii niciunei institutii publice, iar cei care au fost identificati sustineau ca nu au participat si nici nu au stiut de existenta cursurilor respective. Potrivit raportului de control, Daniel Barbu nu ar fi putut sa dovedeasca faptul ca ar fi fost, intr-adevar, organizat vreun curs la Bucuresti.

Invitat la B1 TV la inceputul lunii noiembrie 2012, Daniel Barbu a explicat ca raportul realizat in anul 2000 de corpul de control condus la acea vreme de actualul premier Victor Ponta a fost doar o "neintelegere".

"OLAF a verificat, apoi si PNA, fostul DNA, si au constatat ca nu exista niciun fel de materie penala in acest sens. A existat atunci o emotie din partea corpului de control al guvernului, dar organele in drept, atat cele europene, cat si romanesti au constatat in noiembrie 2004 ca nu existase niciun fel de materie penala. Plus ca n-a fost vorba de fonduri europene. Eu, in calitate de reprezentant al Universitatii Bucuresti nu am manipulat niciun fel de fond european. Totul a fost un denunt colegial, insistent. Dupa ce OLAF si organele in drept s-au uitat atent, s-a dovedit ca nu intelesesera bine despre ce era vorba. Sigur, era si domnul Ponta mai tanar, nici nu stiu daca el personal a avut habar de aceasta chestiune", a declarat Daniel Barbu in emisiunea Aktualitatea B1.