Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca o eventuala participare a Uniunii la guvernare alaturi de USL ar trebui sa se faca la nivel de ministri, nu la nivel de secretari de stat sau sefi de agentii, si a facut apel la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) sa decida cu "intelepciune" asupra ramanerii sau nu in opozitie, transmite Mediafax.

Kelemen Hunor a declarat, sambata, la sedinta CRU care se desfasoara la Targu-Mures, ca liderii Uniunii trebuie sa vada ce este mai bine pentru UDMR si pentru maghiarii din Transilvania si sa ia o decizie responsabila, bazata pe intelepciune, in ceea ce priveste intrarea la guvernare.

"Participarea la guvernare alaturi de USL inseamna ministru, nu secretar de stat si directori si sefi de agentii. Si acestea sunt importante, dar de aici sa pornim, o colaborare cu ministri. Alta optiune este opozitia, dar din opozitie nu va exista dialog si nu putem implementa proiectele noastre.

A treia optiune nu o vad - sprijinirea USL in Parlament cu voturile noastre -, pentru ca ei nu au nevoie de voturile noastre. Trebuie sa decidem daca vrem sa avem un cuvant de spus, sa fim prezenti acolo unde se iau decizii, desi matematic nu este nevoie de voturile noastre, sa ne hotaram astfel incat cuvantul nostru sa se faca auzit. Trebuie sa vedem ce este mai bine pentru UDMR si pentru maghiarii din Transilvania, sa luam o decizie responsabila, bazata pe intelepciune", a spus Kelemen.

Acesta a adaugat ca UDMR trebuie sa se gandeasca ce poate face cu rezultatele obtinute la alegeri, cum sa fie prezenta pe scena politica astfel incat sa nu fie stirbite drepturile comunitatii maghiare, ca tot ceea ce s-a obtinut sa nu fie diminuat, ca restructurarea regionala sa nu lezeze interesele comunitatii maghiare.

"Sa nu stam departe de locul in care se iau decizii", a conchis Kelemen Hunor.

Gyorgy Frunda: Trebuie sa fim la guvernare cu spatele drept

Gyorgy Frunda considera ca UDMR trebuie sa intre la guvernare "cu spatele drept", pentru ca in opozitie nu poate oferi nimic judetelor locuite in majoritate de maghiari, iar Uniunea nu va avea niciun viitor intr-o lume "suprapolitizata".

Gyorgy Frunda a amintit, sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR de la Targu-Mures, ca el a sustinut si in anul 1996, cand s-a format coalitia de atunci de guvernare, ca UDMR trebuie sa intre in acea coalitie, si spune acum acelasi lucru.

"Cand s-a format coalitia de guvernare in 1996, am spus ca trebuie sa fim acolo, si acum trebuie sa fim, cu spatele drept, pentru ca daca nu vom fi si vom fi in opozitie si nu putem oferi nimic judetelor noastre, atunci nu avem niciun viitor in aceasta lume suprapolitizata", a spus Frunda.

Acesta a criticat faptul ca UDMR nu a iesit in 2010 din coalitia de guvernare cu PDL, in care s-au luat o serie de decizii care au afectat populatia, pentru ca daca ar fi parasit guvernarea, "Uniunea ar fi fost intr-o pozitie mai buna decat acum".

Gyorgy Frunda a adaugat ca UDMR nu are o reprezentare puternica in Parlament, fiind cea mai mica formatiune politica, cu cei mai putini parlamentari, si a avertizat ca daca nu se vor fi gasite remedii, exista riscul ca Uniunea sa nu aiba nici reprezentare in Parlamentul European in 2014.

CRU se desfasoara, sambata, la Targu-Mures, membrii acestui for urmand sa hotareasca la final daca UDMR va participa la guvernare alaturi de USL.