Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat pe premierul Victor Ponta pentru victoria sa si a USL in alegerile parlamentare si a aratat ca asteapta sa colaboreze cu el si cu presedintele Basescu in dificila perioada care urmeaza pentru a promova reformele necesare.

Jose Manuel Durao BarrosoFoto: Comisia Europeana

"Poporul roman a facut o alegere clara intr-un mod democratic", se arata intr-o declaratie de presa a Comisiei Europene.

"Presedintele Barroso saluta angajamentul tuturor actorilor politici de a consolida statul de drept si de a respecta mecanismele democratice de checks and balances", se mai arata in comunicatul oficial de presa.

Comunicatul a fost remis presei la scurt timp dupa ce in Monitorul Oficial au fost publicate rezultatele alegerilor, iar presedintele Traian Basescu a declarat la Bruxelles ca "alegerile s-au desfasurat normal si rezultatul lor, chiar daca or fi fost mici incidente, nu este alterat de incidentele din campanie sau din ziua votului".

UPDATE: Declaratia lui Barroso spune de fapt ca Traian Basescu "ar trebui sa-l nominalizeze pe Ponta premier", scrie un blog afiliat Wall Street Journal, citand sub protectia anonimatului un inalt oficial UE. Oficialul UE spune ca mesajul lui Barroso este un avertisment adresat presedintelui Basescu sa nu arunce Romania intr-o noua criza politica.

Vezi textul complet al declaratiei lui Jose Barroso (in lb. engleza)

"Statement from President Barroso following the publication of the official results of the Romanian elections of 9th December 2012

President Barroso congratulates Victor Ponta for his electoral victory and that of the USL coalition. The Romanian people have made a clear choice in a democratic way.

President Barroso looks forward to working with Prime Minister Victor Ponta and President Basescu, during the coming challenging years, to promote the necessary reforms in Romania's and Europe's interest.

President Barroso welcomes the commitment by all Romania's political actors to consolidating the rule of law and respecting democratic checks and balances".