Crin Antonescu a declarat luni ca USL nu are nevoie de UDMR pentru a trece viitorul Guvern de Parlament sau sa modifice Constitutia, punctand ca se doreste un alt tip de abordare privind temele mari de constructie, transmite Agerpres.

"Nu avem nevoie - cum au inteles gresit unii - nici de UDMR, nici de altcineva ca sa trecem un Guvern prin Parlament, ba chiar sa modificam Constitutia, intr-o forma sau alta, daca acest peste 66% din mandate, numarul acesta se confirma. Ideea este ca dorim - si acesta a fost principalul mesaj pe care premierul aseara l-a transmis in prima sa interventie - dorim un alt tip de abordare, o deschidere responsabila pentru temele mari de constructie, care se vor regasi in arhitectura noii Constitutii, dar nu numai. Sunt teme de durata, teme care pot excede durata, activitatea unui singur Guvern si am vrea ca aceasta constructie sa fie cat mai solida daca este posibil, sa asociem cat mai multi oameni care in Parlament reprezinta segmente importante ale societatii romanesti. Este foarte bine sa facem - avem un acord cu grupul minoritatilor - aceasta discutie care se deschide cu UDMR si in legatura cu detaliile careia veti fi informati cand ele se vor finaliza", a spus Antonescu intr-o conferinta comuna a liderilor USL.

El a aratat ca o posibila colaborare a USL cu UDMR ar putea viza "orice posibil proiect in interiorul Parlamentului pe care l-ar putea sustine in asociere".

"Cum a spus-o si premierul aseara, cum am spus si eu aseara, cum a spus cred si dl Dragnea, nu am urmarit toate declaratiile pentru ca dupa aceea au inceput sa apara tot felul de interpretari, noi vom discuta, avem deschiderea anuntata de premier si sustinuta de noi toti, n-am vorbit doar in numele personal de a discuta cu UDMR despre orice posibil proiect in interiorul Parlamentului pe care l-am putea sustine in asociere. Daca vom ajunge din asta inclusiv la o formula de cooperare guvernamentala, ramane de vazut", a afirmat presedintele PNL.

Intrebat daca ii va consulta pe liderii USL din Harghita si Covasna in legatura cu o posibila asociere cu UDMR, Antonescu a sustinut ca Uniunea nu are de ce sa le ceara aprobarea.

"Eu am o legatura foarte stransa cu colegii mei din Harghita si Covasna, care sunt ambii niste oameni foarte de isprava. Noi nu discutam aici o chestiune locala. Victor Ponta va fi, cum am spus, - zis si facut, eu am spus la Targu Jiu in campania electorala ca o sa luam voturi si o sa avem mandate in Parlament cam cat FSN-ul din 1990, asemanarile se opresc aici (...) - ca va fi cel mai puternic prim-ministru de pana acum al Romaniei de dupa 1990 pentru ca va avea cea mai mare, cea mai solida majoritate parlamentara in spate, dar sensul acestui puternic referitor la majoritatea parlamentara sau la primul-ministru nu este acela ca va face sau vom face ce ne taie prin cap. E vorba de o viziune deschisa de discutii care nu au de-a face cu Harghita si Covasna. Noi nu discutam cu UDMR impartirea Harghitei si Covasnei. Nu au de ce sa fie ingrijorati colegii nostri, dar de asemenea nu avem de ce sa le cerem aprobarea pentru aceasta discutie care are o anvergura nationala si care excede si mizele unei guvernari sau alteia", a apreciat liderul PNL.

PNL Covasna: Ne este teama ca se va lua o decizie peste capul nostru in ceea ce priveste UDMR

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, felicita UDMR pentru ca a intrat in Parlament, insa sustine ca organizatia pe care o conduce se teme ca se va lua o decizie in privinta guvernarii cu Uniunea fara sa fie consultata, cu toate ca reprezentantii ei sunt cei care traiesc si muncesc alaturi de maghiari, transmite Mediafax.

Presedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat luni ca, in opinia sa, Victor Ponta s-a grabit cand a anuntat ca incepe discutiile cu UDMR pentru formarea unei majoritati constitutionale.

"A fost o declaratie pripita, suprinzatoare, facuta fara o consultare prealabila", a spus Obreja.

Liderul PNL Covasna considera ca aceasta problema trebuie discutata "temeinic" in cadrul USL si nu ar trebui luata nicio decizie fara consultarea liderilor din Covasna si Harghita.

"Felicit candidatii UDMR pentru ca au asigurat reprezentarea comunitatii maghiare in Parlament, dar de aici pana la o alianta este nevoie de discutii temeinice. Temerea PNL Covasna, dar cred ca si a colegilor din Harghita, este ca se va lua o decizie peste capul nostru, a celor care traim si muncim aici impreuna cu maghiarii", a conchis Obreja.