Cotidianul american Washington Post publica, vineri, un articol de opinie semnat de primul ministru al Romaniei, intitulat "Exemplul Romaniei pentru abordarea problemelor fiscale". Victor Ponta scrie despre programul de austeritate din Romania adoptat de Guvernul Boc, considerand ca acesta a fost "prost gandit" si a avut "un impact economic si social devastator".

Victor PontaFoto: HotNews / Dan Popescu

Premierul roman subliniaza ca, din luna mai, de cand Guvernul pe care il conduce se afla la putere, USL "a prioritizat imediat un plan de actiune sustenabil, bazat pe crestere inteligenta, cu un echilibru corect intre disciplina bugetara si recuperarea economica, cresterea si dezvoltarea sociala".

"Pe 6 noiembrie, alegatorii americani le-au transmis liderilor SUA mesajul lor privind viitoarea directie economica a tarii. Europa traverseaza un proces similar, tara cu tara. In Romania, alegerile legislative vor avea loc duminica", scrie Victor Ponta in deschiderea articolului din Washington Post. "Realegerea presedintelui Obama, luna trecuta, a reprezentat o victorie a principiilor consolidarii fiscale si cresterii economice inteligente. Tot mai multi europeni isi exprima optiunea pentru astfel de politici", continua Ponta.

"Romania a fost una dintre tarile cel mai puternic lovite de criza economica in Europa. Programul de austeritate adoptat la acea vreme a fost prost gandit, un raspuns cu impact social si economic devastator. Profesorii si doctorii au ajuns sa aiba salarii mai scazute decat muncitorii necalificati, iar Romania s-a confruntat cu fenomenul de emigrare masiva a clasei de mijloc".

"Uniunea noastra Social-Liberala - o coalitie de centru-stanga si de centru-dreapta - a venit la putere in luna mai si a prioritizat imediat un plan de actiune sustenabil, bazat pe crestere inteligenta, cu un echilibru corect intre disciplina bugetara si recuperarea economica, cresterea si dezvoltarea sociala", mai scrie primul ministru.

"Guvernul nostru ramane angajat in mod ferm in echilibrarea bugetului si realizarea consolidarii bugetare. Datoria publica a Romaniei a scazut incepand din luna mai si am redus deficitul bugetar de la 4,1% in 2011 la 2,2% din PIB in 2012. Ambii indicatori au primit feedback pozitiv din partea Fondului Monetar International."

"In acelasi timp, am adoptat masuri de sustinere a companiilor si de creare de locuri de munca. Am reformat sistemul de rambursare a taxelor pentru a sprijini micile afaceri, am redus evaziunea fiscala si am inceput sa abordam unele dintre mai vechi si mai intunecate aranjamente financiare din tara. Am pastrat nivelul taxelor scazut, si, parte a unui pachet de reforme economice, am planificat noi scutiri de taxe pentru companii, cu scopul de a sustine investitiile si crearea de locuri de munca. Toate aceste lucruri au fost adoptate in pofida unui climat economic ce se inrautateste in Europa."

"Europa a inregistrat o crestere a sentimentului de frustrare in randul populatie pe seama esecului masurilor de austeritate in a asigura locuri de munca si echilibru fiscal. Alegatorii din Danemarca, Franta, Olanda, Lituania si Romania si-au pus increderea in Guverne pro-Uniunea Europeana, cu viziuni progresiste, cu programe economice precum al nostru si respingand politicile populiste bazate pe xenofobe si protectionism."

"Consensul international, girat de institutii precum FMI, a inceput totusi sa creeze ingrijorari asupra consecintelor pe care le poare avea prea multa austeritate asupra Europei aflata deja intr-o situatie dificila - prelungirea crizei, mai degraba decat rezolvarea ei. Asa cum a avertizat recent directorul FMI, Christine Lagarde, ne aflam pe o carare ingusta intre riscul datoriei si recesiune, dar

"O alta lectie imporanta atat pentru SUA cat si pentru Europa este ca, in fata unor provocari economice dificile, este obligatoriu sa ne asiguram ca vointa populatiei este pusa pe primul loc. La Washington, democratii si republicanii se afla in cautarea celei mai bune modalitati de a evita problemele fiscale. In Romania, centrul-dreapta si centrul-stanga au format o coalitie, lasand la o parte ideologiile diferite pentru a construi un proiect comun pentru o Romanie puternica."

"Pe ambele maluri ale Atlanticului s-au inregistrat efecte devastatoare ale recesiunii globale. Atat eu, cat si partenerii mei de coalitie asteptam cu nerabdare votul de duminica si suntem optimisti ca romanii vor acorda sprijinul Guvernului nostru si vom continua pe calea reformei. Dupa ce ei vor face asta, una dintre prioritatile noastre de varf va fi sa contribuim la o Europa mai integrata si prospera si sa intarim parteneriatul strategic cu Statele Unite", incheie Victor Ponta.