Presedintele Traian Basescu a dat asigurari miercuri ca la consultarile pentru desemnarea unui premier, dupa alegerile legislative care vor avea loc pe 9 decembrie, va chema partidele, nu aliantele, mentionand ca liderii USL vor sa vina impreuna pentru a se 'supraveghea' unii pe altii.

'Categoric partidele, pentru ca in Constitutie art.103 face referire strict la partide. Iar daca va uitati in legea partidelor, definitia pentru partide si aliante este diferita. Eu nu pot sa incalc Constitutia. In plus, ar mai avea un efect daca as accepta sa discut cu aliante, mai ales cand vorbim de USL care spune ca va obtine peste 50% - nu mai am dreptul sa consult celelalte partide pentru ca este prevedere expresa in Constitutie, cand un partid obtine 51%, numai cu el se face consultarea', a afirmat Basescu, intrebat daca la consultarile pentru desemnarea premierului va chema numai partidele politice sau si aliantele, potrivit Agerpres.

El a precizat ca, in cazul in care USL va solicita sa vina numai impreuna la consultari, atunci el nu va avea nicio posibilitate sa fie 'dragut', iar cei care formeaza Uniunea vor trebui sa aiba incredere unii in altii.

Intrebat daca finantistul Mihai Tanasescu ar raspunde cerintelor sale pentru a putea fi propus premier, Traian Basescu a raspuns afirmativ, dar a aratat ca nu crede ca acesta ar renunta la actuala functie.