Cetatenii romani aflati in tranzit in afara tarii, fara a avea resedinta sau domiciliul in strainatate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminica, 9 decembrie, in cele 306 sectii de votare care vor functiona in afara tarii, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE, citat de Mediafax. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, sustinuse cu o zi in urma ca romanii aflati in tranzit in diferite state la data alegerilor parlamentare pot vota la ambasada.

"Cum se intampla si in tara, nu poti sa votezi decat daca ai domiciliul intr-o anumita parte. Asa si in strainatate, legea este foarte clara, poti sa votezi numai daca ai resedinta intr-o anumita tara, cei care se afla in tranzit nu pot sa voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot sa voteze. (...)Vorbim de lege, care este foarte clara. Sectii se fac acolo unde sunt comunitati, legal este sa votezi acolo unde ai resedinta", a afirmat Cazanciuc, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, Cazanciuc a subliniat ca procedura de vot va fi aceeasi ca si la alegerile legislative din 2008, iar romanii aflati in strainatate pot afla despre modul in care pot vota si documentele necesare prin care isi pot atesta domiciliul sau resedinta in strainatate din informatiile afisate pe site-ul MAE, precum si pe cele ale misiunilor diplomatice.

"Pentru a facilita accesul la informatii, dincolo de cele aflate pe site-ul MAE, fiecare misiune are informatii specifice mai ales in ceea ce inseamna dovedirea dreptului de resedinta intr-un anumit stat, fiind vorba de vot pe colegiu, importanta este resedinta intr-un anumit stat. Exact ca si in tara, nu poti sa locuiesti la Bucuresti si sa votezi la Suceava, decat daca incalci legea", a subliniat oficialul MAE.

Ministerul de Externe asigura si posibilitatea apelarii la un telefon verde - 0800 800 407 - la care romanii pot afla sambata si duminica informatii despre procesul de vot.

Oficialul MAE a precizat ca studentii romani aflati la studii in strainatate pot vota in sectiile de votare din tara unde studiaza in baza dovedirii ca au drept de resedinta in statul respectiv.

"Noi operam cu o notiune care se numeste resedinta, care este vazuta diferit de legislatia fiecarui stat. Evident, studentii care se afla la studii au un drept legal de sedere. Dovada dreptului de sedere se face diferit de la stat la stat. Pentru anumite tari se elibereaza permise de sedere, pentru alte tari, cum este SUA, viza de studii dovedeste ca ai un drept legal de sedere", a precizat Cazanciuc.

MAE a organizat in afara tarii 306 sectii de votare in 95 de state, la fel ca si la referendumul din 29 iulie, lista acestora putand fi consultata la sectiunea dedicata alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.

Procesul de votare in strainatate va incepe sambata, ora 22.00 a Romaniei, la sectia din Auckland, in Noua Zeelanda, urmand sa se incheie luni dimineata, ora 7.00 a Romaniei, odata cu inchiderea sectiilor de pe Coasta de Vest din SUA si Canada.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a sustinut marti ca romanii aflati in tranzit in diferite state la data alegerilor parlamentare pot vota la ambasada.

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti daca persoanele care se afla in tranzit in diverse tari, sunt turisti sau se afla in vizita la cineva, au dreptul sa voteze. Jurnalistul a aratat ca a fost primita o sesizare din partea unui cetatean din Germania, care a spus ca nu vor putea vota decat cei care au resedinta in respectiva tara.

"Pot merge in cele 306 sectii de vot infiintate de Ministerul Afacerilor Externe, se regasesc pe site-ul MAE. Exista ambasada. Nu cunosc continutul acestei scrisori, dar, daca este cineva care este in tranzit, se poate vota doar la ambasada", a spus Zaharescu.