Premierul Victor Ponta a declarat luni seara la Realitatea TV ca exista o "lista scurta" de membri USL pe care presedintele Traian Basescu i-ar putea nominaliza pentru postul de prim-ministru dupa alegerile din 9 decembrie, dar a refuzat sa o faca publica. Ponta a mai spus ca nu crede ca Ioan Rus, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu sau George Maior, seful SRI, ar accepta o eventuala propunere pentru functia de premier, si a spus ca nu crede ca se va ajunge la suspendarea lui Traian Basescu.

Cind a fost intrebat daca Liviu Dragnea ar putea accepta postul de premier, Victor Ponta a spus "nu, atita vreme cit nu este presedintele PSD".

In ceea ce-l priveste pe Maior, Ponta a spus ca "este de o mie de ori mai destept decit MRU".

Premierul Ponta a declarat ca in acest moment USL mai are o problema de comunicare externa doar cu Germania.

Ponta a mai spus ca vrea ca in viitorul sau guvern sa infiinteze un post de ministru dedicat marilor proiecte de infrastructura finantate prin parteneriate public-privat.

Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta

  • "Am venit cu scrisoarea pe deblocarea POSDRU. Noroc ca ascultam de sefele de cabinet. Astazi am primit scrisoarea, fondurile sunt blocate din februarie. La mediu am transmis vineri, 130 de milioane de euro si saptamana viitoare vine scrisoarea pentru Programul operational regional". Premierul Victor Ponta a anuntat luni, intr-o videoconferinta cu prefectii, ca Executivul a primit instiintarea oficiala de la Bruxelles cu privire la deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDR)
  • Am reziliat contractul la Nadlac Arad si saptamana viitoare dam drumul la licitatie.
  • Programele au fost blocate pana in octombrie 2011. De cand a venit Leonnard Orban in Guvern, lucrurile au mai inceput sa se miste.
  • Mai comit o indiscretie. Domnu Buscu stie ca la mine in biroul de la PSD exista o prima pagina din Academia Catavencu "Batalia de la PLODUL inalt" cu domnul Iliescu care ma arunca dezbracat.
  • Pana la un punct, Basescu e chiar comic. Singurul dosar pe care mi l-a scos domnul Basescu este cel cu plagiatul. M-a durut foarte tare, dar nu m-a omorat. Nu cred ca Basescu a vrut sa ma afecteze personal, ci politic. S-a intamplat exact invers.
  • Despre scandalul CNA: Nu s-a schimbat nimic la CNA. Daca domnul Basescu habar nu are ca nu s-a schimbat nimic la CNA. Tu iti iei informatiile din presa ta si nu poti sa intrebi direct. Eu mi-as fi dorit sa se schimbe.
  • A exista o initiativa de modul in care sunt transparente cheltuielile de publicitate intre companii si televiziuni, s-au facut niste modificari la CNA si eu am scos tot ce tinea de CNA.
  • Cei de la agentii sunt suparati, pentru ca se cere transparenta. Peste tot in Europa aceste cheltuieli sunt transparente.
  • Domnia sa este obisnuit ca toata ziua primul ministru sa-l sune. Nu l-a sunat niciodata. Cand am avut ceva de comunicat i-am scris oficial. Eu la masa nu merg decat cu prieteni, nu merg cu domnul Basescu.
  • Nu l-am incomodat cu absolut nimic pe presedinte in aributiile sale. A fost o singura discutie despre ambsadaorul la Roma, cand Basescu a vrut sa puna o doamna si noi ne-am opus.
  • Eu despre domnul Maior,  cred ca este de 100 de ori mai destept decat MRU. Cu domnul Dragnea nu va merge. Noi am stat in spatele domnului Geoana. PSD este un partid foarte disciplinat.
  • La cine s-a gandit Basescu pentru functia de premier: Stiu la cine s-a gandit. Eu nu am crezut si nu o sa cred niciodata ca Rus m-a tradat la Basescu. Eu asta cred.
  • Nu cred ca Tariceanu se va duce vreodata la Basescu sa-l puna premier. Eu maine sunt cu domnul Tariceanu sa inauguram un drum inceput de Tariceanu si terminat de Ponta.
  • Sigur ca daca am majoritate 3 voturi, intr-o coalitie, primul ministru e mai obligat sa faca compromisuri. Daca oamenii vor confirma sondajele, nu vreau sa dau pe nimeni afara din Coalitie.
  • Au fost propuneri de la PNL pe care eu le-am respins. Domnul Antonescu a propus oameni pe care i-am respins, iar Crin a fost foarte corect si a respectat aceasta intelegere.
  • Eu nu cred in ARD, eu cred in PDL. Cred ca Blaga o sa scape de toti ceilalti foarte bine. Daca schimbim in Constitutie exact lucrurile care ne-au adus la scandal, eu cred ca oamenii vor veni sa voteze la referendum. Ii reducem prerogativele lui Crin Antonescu si el va fi de acord.
  • Oltchim nu este un esec. Poimaine le dam banii pe noiembrie celor de la Oltchim.