Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca audierea celor propusi de ministrul Justitiei pentru DNA si Parchet a fost o "mascarada", mentionand ca seful statului a mai numit procurori cu aviz negativ de la CSM, respectiv pe Laura Codruta Kovesi, transmite Mediafax.

"Doamna ministru a facut doua propuneri, intr-o audiere-mascarada au fost respinse, presedintele trebuie sa se pronunte. Am auzit ca nu poate sa numeasca domnul presedinte pe cineva la care CSM a dat aviz negativ, si am zis 'Ei as, dar doamna Kovesi a avut aviz negativ'", a sustinut Ponta.

El a fost completat de presedintele PNL, Crin Antonescu: "Nu era CSM-ul bun atunci".

"Atunci era CSM-ul rau, acum e CSM-ul bun...", a continuat premierul, precizand ironic ca se asteapta sa fie anchetat de inspectia judiciara a CSM pentru aceste declaratii.

Sectia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie si a lui Tiberiu Nitu la conducerea DNA, respectiv in functia de procuror general, ambii inregistrand cinci voturi "impotriva" si unul favorabil, acesta apartinand ministrului Justitiei, Mona Pivniceru.

Avizul CSM este consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.

In 13 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a spus, intr-o emisiune televizata, ca nu stie ce va face in cazul respingerii propunerilor sale pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA, dar ca "probabil" ii va desemna pe urmatorii doi in ordinea nominalizarilor pe care le-a facut: Elena Hach si Claudiu Dumitrescu.

Judecatorul CSM Cristian Danilet a apreciat vineri, la B1 TV, ca procurorii Teodor Nitu si Ioan Irimie, propunerile Ministerului Justitiei pentru functiile de procuror general si procuror sef DNA "nu au fost cele mai bune optiuni dintre candidati", adaugand ca, in opinia sa, ministrul Justitiei nu se poate duce mai departe cu cei doi la presedinte.

"Dupa cum o cunosc pe dna Pivniceru, cred ca va forta si va merge cu cele doua propuneri la presedintele tarii", a declarat Cristi Danilet precizand ca, in contextul modificarilor survenite la nivelul CSM-ului, presedintele Traian Basescu ar trebui sa tina seama de avizul negativ al profesionistilor din sistem.