Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda ii solicita premierului Victor Ponta sa o demita pe Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, dupa ce propunerile facute de aceasta pentru sefia Parchetului General si DNA au primit aviz negativ din partea CSM. In plus, Alianta Romania Dreapta deplange "atitudinea dispretuitoare" pe care PNL o are fata de cei care stiu ce inseamna liberalismul, cum sunt Calin Popescu Tariceanu si Andrei Chiliman, a declarat sambata prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda, intr-o conferinta de presa.

  • PDL vrea demiterea Monei Pivniceru

Cristian Preda a amintit ca in vara, in plina criza politica, presedintele Comisiei Europene i-a solicitat premierului Victor Ponta "ca urmare a unei proceduri transparente sa asigure numirea la PG si la DNA a unor persoane credibile, cu un CV care sa probeze o activitate clara in domeniul luptei anticoruptie":

"Este un angajament al Romaniei, nu Victor Ponta este angajat in numire. Urmarind aceasta perspectiva pe 23 august la sfarsitul crizei interimatului prezidential al lui Crin Antonescu a fost numita doamna Mona Pivniceru, care avea acest punct esential pe agenda de lucru a domniei sale - gestionarea acestor numiri. Trei luni au durat demersurile ca sa se asigure o competitie a procurorilor si sa se ajunga la un aviz al CSM. La sfarsitul acestor trei luni esecul este vadit. Acum doua zile CSM a respins propunerile facute de doamna Mona Pivniceru", a declarat Cristian Preda, citat de Agerpres.

Europarlamentarul PDL a subliniat ca nu cere, precum Monica Macovei, demisia ministrului Justitiei, ci ii solicita premierului Victor Ponta sa o demita pe Mona Pivniceru: "Am cerut demiterea de catre Victor Ponta, pentru ca are responsabilitatea politica a acestui dosar extrem de sensibil, pentru ceea ce inseamna MCV."

Cristian Preda a sustinut ca premierul si ministrul Justitiei nu au reactionat in ceea ce priveste avizul negativ al CSM pentru candidatii la functiile de procuror general al Romaniei si de procuror-sef al DNA: "Din pacate pana azi nu avem nicio reactie nici din partea ministrului Justitiei, nici din partea premierului, ca si cum acest esec in validarea propunerilor facute de doamna Pivniceru de catre CSM nici nu ar exista. Este o tacere stranie in contextul in care numirea procurorului-sef de la DNA si a procurorului-general reprezinta o parte esentiala a evaluarii care va fi facuta in cadrul MCV. (...) Am vrea sa stim care este opinia primului-ministru referitor la chestiunea esecului in numirea unor responsabili la aceste doua institutii, pentru ca din punctul de vedere al mecanismului suntem in situatia in care avizul dat de CSM este un blocaj pus presedintelui. Presedintele nu poate in acest moment in mod rezonabil sa numeasca doi responsabili ai institutiilor care au primit un aviz negativ de la CSM. Pare ca ministrul Justitiei si premierul nu au aflat ceea ce s-a intamplat la CSM".

  • PDL deplange "atitudinea dispretuitoare" a PNL

Cristian Preda a mai spus sambata ca "Deplangem recentele evolutii din PNL, asocierea liberalilor cu Gigi Becali si atitudinea dispretuitoare pe care PNL o are fata de cei care stiu semnificatia liberalismului, cum sunt Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chiliman. Deplangem agresiunea care este adusa valorilor liberalismului, agresiune care este exercitata cu ajutorul lui Gigi Becali si a trustului lui Dan Voiculescu", potrivit Mediafax.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi ca fostul lider PNL Calin Popescu Tariceanu este manipulat pe tema pozitiei USL fata de UE, el adaugand ca este greu sa primesti sfaturi de la cineva care a anuntat, ca premier, fara consultari, ca Romania nu-si va respecta unele angajamente.Liderul PNL a mai afirmat despre fostul premier ca a preluat una dintre temele promovate in mod mincinos de catre Adriean Videanu si Traian Basescu:

"Reia teza cat se poate de neadevarata, cat se poate de parsiva, cum ca cineva in Romania - ca ma viza pe mine, ca-l viza pe Ponta, nu stiu pe cine viza in orice caz din Guvernul USL - ar fi facut declaratii impotriva UE, impotriva occidentului, impotriva unor valori si orientari ale politicii externe romanesti. Asta e una dintre cele mai mari minciuni pe care minciniosi profesionisti de la Basescu la Videanu le-a spus in ultimi ani de zile, si anume ca USL, ca eu, ca Victor Ponta, am fi anti-occidentali", sustinut Antonescu.

Pe de alta parte, presedintele PNL a precizat ca ii este greu sa primeasca sfaturi de la Calin Popescu Tariceanu in ceea ce priveste politica externa: "Este greu sa primesti sfaturi in materie de atitudine diplomatica si de politica externa de la cineva care in calitate de prim-ministru intr-o dimineata a anuntat ca se retrage dintr-un angajament in politico militar al Romaniei din Irak, fara a-si preveni sau informa macar aliatii".

Crin Antonescu a mai declarat, joi seara, ca in situatia in care Calin Popescu Tariceanu va fi desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, in locul lui Victor Ponta, daca USL are majoritate, atunci liberalul va fi exlcus din partid, iar seful statului va fi suspendat.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, marti, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, ca atitudinile de "tafna si artag" fata de liderii UE nu vor face decat ca Romania sa ajunga in postura de tara "izolata, marginalizata si frustrata".

Liderul deputatilor PNL a precizat ca, "daca vrem ca Europa sa ne respecte, trebuie mai intai sa ne respectam pe noi".