Antena 3 a difuzat luni, 19 noiembrie, la Sinteza Zilei, un film documentar despre securistii care conduc Romania din umbra. Filmul, realizat de jurnalistul Glenn Ellis, intitulat "Romania - Lifting the Lid" se doreste a fi, dupa cum anunta chiar pagina Al Jazeera, "o investigatie despre cat de mult temuta Securitate comunista controleaza inca tara din umbra". Prima televiziune care a semnalat documentarul a fost Nasul TV, in data de 17 noiembrie. Al Jazeera a difuzat filmul in premiera miercuri, 15 noiembrie 2012, în cadrul emisiunii “People and Power”, fiind reluat de mai multe ori.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Prima observatie: asa zisa investigatie sufera de o documentare precara, prezinta informatii in mod tendentios sau date pur si simplu false. De pilda, realizatorul sustine ca majoritatea ofiterilor SRI de astazi sunt fosti ofiteri de securitate. In realitate, lucrurile stau exact pe dos. Dupa intrarea in NATO si UE, serviciile de informatii s-au epurat masiv la presiunea occidentului. Au fost pastrati fosti ofiteri in procent nesemificativ. Cei mai multi dintre angajatii de azi nu erau, probabil, majori la Revolutie.

Documentarul mai reuseste o contraperformanta bizara. Desi tema investigatiei o reprezinta "fostii securisti care conduc din umbra", in film nu apare nici un exemplu relevant. Apare Radu Tinu, fostul sef al Securitatii Timisoara, care i-a avut sub supraveghere, intre altii, pe Laszlo Tokes si pe Herta Muller. Mai apare Pimen, prezentat drept numarul doi in Biserica. Aceste personaje secundare, totusi, sunt departe de confratii lor care au pus mana pe economie si puterea politica dupa 89. Nu ei incarneaza figura securistului "care conduce din umbra Romania". Altii sunt securistii influenti ai Romaniei, numai ca realizatorul i-a ratat.

Daca si-ar fi propus sa-i gaseasca, ziaristul Al Jazeera ar fi avut de unde alege. Numele securistilor influenti este azi cunoscut, nu se mai ascund. Intr-un alt documentar deja celebru in Romania - Kapitalism, reteta noastra secreta - regizorul Alexandru Solomon prezentase fosti securisti si comunisti in carne si oase. E vorba de Ioan Niculae, Dan Voiculescu, George Copos etc. Nu doar ca i-a expus, dar a reusit sa intre in intimitatea afacerilor si vietii celor deveniti mari exponenti ai capitalismului romanesc, aflati mereu in relatii privilegiate cu statul si politica.

Glenn Ellis de la Al Jazeera nu a auzit de ei, nici Stelian Tanase sau Marius Oprea nu le aminteste numele. Singurul pomenit este presedintele Traian Basescu. Tanase il compara cu Putin, Oprea sustine ca a avut incredere in el la inceput dar ca a fost dat afara cand a inceput sa sape dupa victimele securistilor. Evita gratios detaliul ca partidul sau, in conflict cu seful statului, trecuse in opozitie la vremea cand fusese inlocuit de la conducerea IICMER.

Marius Oprea reia de mai multe ori in film teza colaborarii presedintelui cu Securitatea si se declara convins ca Traian Basescu a fost ofiter dar ca dosarul sau a fost distrus. Nici un cuvant despre faptul ca partidul sau (PNL) conduce azi Romania la brat cu un turnator al Securitatii dovedit in instanta, ca recicleaza turnatori ai securitatii pe post de candidati in timp ce el, Marius Oprea, sapa mai departe dupa victimele lor.

A doua observatie: teza centrala a filmului este ca Traian Basescu este cumva seful retelelor de fosti securisti imbogatiti din spolierea statului dupa 89. Pentru a intari aceasta imagine, de presedinte cu apetiti pentru "servicii", realizatorul evoca numirea fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu in pozitia de prim-ministru. Asa cum a fost realizat, filmul esueaza lamentabil in tentativa de a intelege cine conduce din umbra Romania, care este legatura intre retelele fostei securitati, fenomenul coruptiei si puterea politica. Filmul ignora apoi cateva realitati de domeniul evidentei: transferul dosarelor fostei Securistati la CNSAS s-a realizat sub presedintia lui Traian Basescu, la fel condamnarea comunismului in decembrie 2006.

A treia observatie:Antena 3 a omis de la difuzare o buna parte de la inceputul filmului si a decupat toate pasajele in care apare pastorul Laszlo Tokes. In filmul Al Jazeera, Tokes este prezentat drept simbolul Revolutiei din 89, omul de la care a pornit totul. Nu e clar de ce a decupat Antena 3 pasajele cu Tokes . A facut-o din motive ideologice, ideea ca un cetatean maghiar a fost scanteia revolutiei romane nefiind in acord cu nationalismul promovat de USL? Sau a facut-o din cauza ca pastorul maghiar trece drept unul din apropiatii presedintelui Traian Basescu?

A patra observatie: pe site-ul Al Jazeera, un cititor critica in termeni duri documentarul. Vic scrie: "Partinitor, partinitor, partinitor! Sa-ti fie rusine, Glenn Ellis. Marius Oprea si Stelian Tanase sunt cunoscuti ca propagandisti anti-Basescu din cauza ca si-au pierdut unele privilegii. E o chestiune personala. Da, Romania este intr-adevar controlata de fostii ofiteri de securitate: economic si politic. Si da, presedintele a fost, cel mai probabil, ofiter de Securitate. Dar sugerati ca presedintele Basescu este in prezent capul acestei mafii securistice, in timp ce lucrurile stau exact pe dos.

Vorbiti despre incercarea de a-l demite pe presedintele Basescu dar evitati sa spuneti ca actiunea a fost orchestrata de Voiculescu - unul dintre cei mai bogati si corupti fosti ofiteri de Securitate care controleaza un imperiu media care a instigat populatia impotriva presedintelui Basescu in mod dezgustator si monstuos. Stiti de ce face Voiculescu asta? Pentru ca, din cauza coruptiei sale, se teme de inchisoare.

Toti oligarhii securisti s-au speriat dupa ce Adrian Nastase a intrat in inchisoare in aceasta vara. Adrian Nastase este fostul premier al Romaniei (casatorit cu fiica unui important lider al fostului Partid Comunist) si cunoscut drept unul dintre cei mai corupti politicieni pe care Romania i-a avut vreodata. Voiculescu si restul capilor mafiei securitatii se tem ca ar putea impartasi aceeasi soarta cat timp Basescu este inca presedinte"

A cincea observatie: Antena 3 a exploatat documentarul in plina campanie cu un singur scop: pentru a lovi iarasi in Traian Basescu. Acuzatia lansata de Tanase si Oprea, potrivit careia presedintele Basescu ar fi fost ofiter al Securitatii, suna mai credibil daca este preluata de un post international si impachetata intr-un documentar manipulator, care prezinta in mod trunchiat si de pe pozitii partizane cateva fapte amestecate cu speculatii. Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bogdan Chireac, Adrian Ursu si Oana Stancu au profitat din plin pentru a infiera securismul lui Traian Basescu. S-au aratat convinsi ca seful statului a fost ofiter cu argumentul ca doar securistii erau trimisi sa lucreze afara inainte de 89.

In aceasta logica, Dan Voiculescu, fost director al firmei cipriote Crescent infiintate de Securitate, nu poate fi un turnator ordinar cu nume de cod Felix, dupa cum a decis justitia, ci ofiter de rang inalt. In fine, merita remarcate schizofrenia si cinismul Antenei 3: un documentar despre securistii care conduc din umbra Romania este difuzat si comentat la televiziunea unui turnator dovedit al Securistii care chiar conduce Romania din umbra imperiului sau politico-mediatic.​