STIRE ACTUALIZATA Premierul Victor Ponta a declarat luni ca a solicitat Parlamentului sa prezinte marti pozitia oficiala a Guvernului cu privire la negocierile privind urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene, informeaza Agerpres. Presedintele Senatului, CRin Antonescu, a precizat ca a anuntat convocarea pentru luni, la ora 19:00, a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca urmare a solicitarii premierului Victor Ponta. Antonescu a precizat ca exista posibilitatea ca Parlamentul sa adopte o Rezolutie cu privire la pozitia Romaniei, admitand ca documentul nu-l obliga juridic pe seful statului.

"Am solicitat Parlamentului ca maine (marti - n.red.) sa pot adresa si sa prezint punctul de vedere oficial al Guvernului referitor la negocierile din cadrul UE", a spus Victor Ponta, precizand ca Executivul trebuie sa-si prezinte viziunea Legislativului si sa aiba la Bruxelles un mandat comun.

"Daca presedintele Basescu tine sau nu cont, asta-i deja problema domniei sale", a adaugat Ponta.

Antonescu a anuntat convocarea pentru luni, la ora 19:00, a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca urmare a solicitarii premierului Victor Ponta de a se adresa Parlamentului, intr-o sedinta de plen reunit, pe tema bugetului multianual al UE si a pozitiei Romaniei cu privire la acest subiect.

''Avand in vedere ca primul-ministru s-a adresat celor doua Birouri Permanente ale Parlamentului cu rugamintea de a se putea adresa Parlamentului intr-o sedinta comuna a plenului, vom avea o sedinta a Birourilor reunite, diseara, la ora 19,00, in care vom discuta si vom propune sa avem o sedinta a plenului reunit maine (marti -n.r.) in care premierul sa se adreseze Parlamentului in legatura cu pozitia Romaniei in ce priveste bugetul european multianual'', a declarat Antonescu, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele Senatului a precizat ca exista posibilitatea ca Parlamentul sa adopte o Rezolutie cu privire la pozitia Romaniei, Antonescu admitand ca documentul nu-l obliga juridic pe seful statului.

"Vom avea o sedinta a Birourilor Permanente, deseara, la ora 19:00, in care vom discuta si probabil - asta intentionam sa propunem - vom avea o sedinta comuna a Camerelor reunite maine, pentru ca premierul sa se adreseze in legatura cu pozitia Romaniei in privinta bugetului european multianual si sa avem o dezbatere pe acest subiect", a declarat Antonescu.

Premierul Victor Ponta, copresedinte USL, a declarat luni ca Uniunea Social Liberala, in calitate de majoritate parlamentara, solicita presedintelui Traian Basescu si celorlalti reprezentanti ai Romaniei ca in cadrul reuniunilor la care participa sa sustina in totalitate pozitia exprimata de Comisia Europeana si Parlamentul European referitor la alocarile pentru politica de coeziune si politica agricola comuna.

"Propunerile formulate de CE si PE indeplinesc obiectivele fundamentale ale Romaniei in perioada 2014-2020 referitor la politica de coeziune si politica agricola comuna. USL, ca majoritate de guvernare in acest moment in parlamentul Romaniei si foarte posibil ca viitoare coalitie castigatoare a alegerilor din 9 decembrie, solicta presedintelui Romaniei si celorlalti repreentanti - mie ca prim-ministru, ministrilor -, ca in cadrul reuniunilor la care participa sa mearga in totalitate pe aceasta pozitie exprimata de CE si PE", a declarat Ponta, la sediul USL.

Potrivit premierului, USL a adoptat o rezolutie in care "considera ca alaturi de celelalte fundamente care tin de drepturile si libertatile fundamentale, de statul de drept, UE reprezinta si are ca fundament o politica de dezvoltare comuna, politica care implica atat coeziunea si fondurile structurale cat si sprijinul pentru agricultura europeana. UE se basseaza pe aceste fundament si USL considera ca Romania trebuie sa sprijine si sa beneficieze in mod implicit de politicile repferitoare la coeziune si sprijin al agriculturii."

"Aceasta este rezolutia adoptata de conducerea si aceasta rezolutie va constitui atat pentru guvern, guvernul repezentant al USL, cat si pentru Parlamentul Romaniei in care USL detine majoritatea, si foarte posibil o va detine si in urmatoare legislatura, pozitie clara fundamentala si de la care nimeni nu poate sa se abata in reprezentarea Romaniei", a adaugat Ponta.

Presedintele PNL Crin Antonescu a amintit ca marti se reuneste Camera Deputatilor pentru a discuta cazul Trasculescu, adaugand ca luni se reuneste Biroul Permanent al Senatului in care se vor discuta mai multe subiecte. In acest context, Antonescu a precizat ca, in opinia sa, "acest subict major al pozitiei Romaniei la Consiliul European poate sa faca continutul si unei dezbateri parlamentare. Examinam posibilitatea de a face o sedinta, poate chiar maine, a camerelor reunite pe acest subiect. O sa propun asta colegilor mei, vom vedea care va fi decizia."