Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, a declarat duminica, la Craiova, ca Legea educatiei trebuie inlocuita si cu cat se face mai repede, cu atat va fi mai bine pentru Romania, transmite Agerpres. Presedinte ICR a spus ca legea educatiei a fost facuta de oameni "care nu au citit destul", in opinia sa orientarile imprimate sistemului educational prin Legea educatiei fiind gresite, pentru ca se merge pe un punct de vedere abandonat in multe tari, cel al formarii de competente.

Andrei MargaFoto: Agerpres

"Formarea de competente este indispensabila in invatamant si nu este un invatamant serios cel care nu da competente: competente specifice fizicianului, inginerului geolog, chimistului, sociologului etc. Dar se pune intrebarea: numai competente trebuie date? Aici ar fi trebuit sa isi asume fundamentul legii, dar legea a fost facuta de oameni care nu citesc destul. Erau de la Cluj. Nu ma leg de oameni din alta parte. Nu au citit destul, pentru ca fundamentul trebuie sa fie din trei tinte: competente, abilitati de baza si educatia pentru valori", a afirmat Marga.

Potrivit acestuia, nu toate tarile s-au avantat spre modelul PISA pentru preuniversitar si modelul Bologna pentru universitar si a dat exemplul Germaniei care nici acum nu a aplicat sistemul Bologna "cu toate ca acest model a fost conceput in cateva birouri de pe malul Rinului cand capitala era inca la Bonn".

"Textul de la Bologna nu a spus ca trebuie redusa durata studiilor. Declaratia de la Bologna spune un singur lucru: sa se distinga trei nivele de studii universitare, dar nu spune care este durata fiecaruia. Ca guvernele au preferat sa reduca durata studiilor asta e treaba lor. Ele au asumat initiativa si au redus peste tot, afara de Germania care si la ora actuala discuta cum sa aplice Bologna. La noi s-a dat o lege in 2005 care a stricat cam tot. Eu am semnat Bologna dar nu scrie nicaieri durata. De aceea cei care acum au luat initiativa sunt cei din sistemul Vaticanului care sub Bologna baga doi ani de introducere in studiu, pentru ca asa cum este conceput sistemul nu da rezultate, pentru ca sunt discipline care nu se pot preda intr-un semestru. Cred ca Legea educatiei trebuie inlocuita si cu cat se face mai repede, cu atat mai bine pentru Romania", a mai afirmat presedintele ICR, care a conferentiat duminica la Teatrul National din Craiova 'Marin Sorescu' pe tema "Lumea in care traim", in cadrul intalnirilor SpectActor moderate de scriitorul Nicolae Coande.