Daca serviciile secrete s-ar implica in politica, Crin Antonescu nu ar mai fi om politic, a afirmat miercuri fostul sef al SIE Mihai Razvan Ungureanu, in replica la o declaratie a presedintelui PNL facuta sambata, in care afirmase ca una dintre marile 'batalii' ale USL va fi sa faca din politica o 'afacere cu adevarat civila'.

Mihai-Razvan UngureanuFoto: Agerpres

"Ii mai spun ceva domnului presedinte al Senatului, Crin Antonescu. Presupunand, prin absurd, ca serviciile speciale ale Romaniei s-ar implica in politica, tare mi-e teama ca domnia sa nu ar fi om politic", a declarat liderul Partidului Forta Civica, Mihai-Razvan Ungureanu, citat de Agerpres.

Acesta i-a cerut lui Crin Antonescu sa prezinte dovezi in sprijinul afirmatiilor acestuia potrivit carora serviciile speciale romanesti sunt implicate in politica interna.

"Il auzim incontinuu pe domnul presedinte al Senatului, domnul Antonescu, pronuntandu-se asupra modului in care institutiile statului ar fi implicate in politica. Si face referinta precisa la serviciile speciale ale Romaniei. (...) N-ar fi nicio problema daca domnul Antonescu n-ar fi decat profesorul de istorie Crin Antonescu, dar este si presedinte al Senatului. Ocupa o functie inalta in stat, a fost presedinte interimar si avem tot dreptul sa-i cerem ca macar pe subiectele cu inalta incarcatura strategica sa nu se pronunte. Nu pentru ca nu stie sa se cenzureze, ci pentru ca nu cunoaste lucrurile. (...) Eu, unul, nu am stiinta despre asa ceva. Domnia sa, ca inalt demnitar, probabil ca da. Vrem sa cunoastem aceste lucruri si sper ca are demnitatea de a veni cu o explicatie clara in fata tarii inainte de a vorbi fara sa existe altfel de rezultat decat acela de a contribui la raul general", a comentat Ungureanu, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca, in perioada cat a fost sef al SIE, i-a invitat la dialog pe toti sefii partidelor parlamentare.

"Si acest dialog a existat. Domnul presedinte al PSD, Ponta, m-a vizitat in cateva randuri. Am discutat despre aceste lucruri. Domnul presedinte al PNL a fost invitat in cateva randuri. Nu a venit niciodata. Probabil ca are o competenta pe care nu o cunoastem, dar suna foarte prost sa te referi la felul in care comisiile parlamentare de resort si-au facut treaba. (...) Daca in decembrie 2011 si ianuarie 2012, domnul Ponta, care nu era prim-ministru, era presedinte al PSD, preluase acelasi tip de mesaj corosiv la adresa institutiilor statului care prin lege nu se implica in politica interna, observ ca, astazi, domnul Ponta si-a moderat discursul. E foarte bine. Ca prim-ministru a invatat ce inseamna sa ai acces la informatii cu grad inalt de confidentialitate. Domnul Antonescu, nu. Domnul Antonescu traieste in continuare in fantasmele domniei sale", a mai declarat copresedintele ARD.

Copresedintele USL Crin Antonescu a declarat sambata, la Sinaia, ca serviciile speciale ale statului trebuie sa se retraga din politica, una dintre marile 'batalii' ale USL fiind aceea sa faca in Romania din politica o 'afacere cu adevarat civila'.

"Una dintre marile noastre batalii este sa facem in Romania o adevarata democratie, adica sa facem in Romania din politica o afacere cu adevarat civila. Lucrul despre care lumea nu vrea sa vorbeasca de foarte multi ani este ca, daca e adevarat ca anumite zone de administratie trebuie depolitizate, este foarte adevarat ca, de pilda, serviciile speciale ale statului roman trebuie sa se retraga din politica", afirmase Crin Antonescu.