Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins luni solicitarea presedintelui Traian Basescu de a se relua dezbaterea cu privire la cele doua solicitari ale Parchetului General privind incuviintarea inceperii urmaririi penale fata de deputatii Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre (fosti ministri) atunci cand plenul ia in discutie ridicarea imunitatii deputatului PDL Alin Trasculescu.

Potrivit presedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), "colegii de la PNL si PSD au refuzat luarea in discutie a acestor cazuri".

"Solicitarea presedintelui este pe deplin justificata. Colegii de la PNL si PSD au refuzat luarea in discutie a acestor cazuri, pe motiv ca nu sunt probe noi, elemente noi, dar Parlamentul nu e o instanta de judecata. In plen vom reitera aceasta cerere", a declarat Daniel Buda.

Decizia a fost luata cu opt voturi impotriva solicitarii presedintelui, un vot pentru si o abtinere, informeaza Agerpres.

"In cazul solicitarii presedintelui Traian Basescu sunt patru elemente pe care Comisia juridica le-a identificat si care vor fi regasite in raportul pe care il inaintam plenului. Nu exista o procedura legala de reluare a votului si nu au aparut elemente noi in cazul celor doi deputati. Daca erau elemente care sa justifice reluarea votului, solicitarea de rediscutare putea sa vina din partea procurorului general si aceasta nu a venit. Presedintele Basescu solicita rediscutarea cazurilor Dobre si Borbely in conditiile in care se ridica imunitatea si discutam despre o ridicare a imunitatii deputatului Alin Trasculescu. Asa cum ati vazut, nu exista in acest moment o discutie pe acest subiect si este gresit ca, de fapt, parlamentarii nu au imunitate decat pentru declaratiile lor politice si in aceste conditii consideram ca nu exista elemente care sa justifice rediscutarea in cazul celor doi", a declarat vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor Florin Iordache.

Raportul comisiei va fi introdus pe ordinea de zi si dezbatut in sedinta de plen de luni.

UPDATE: Plenul Camerei Deputatilor a luat act de punctul de vedere al Comisiei juridice de respingere a cererii presedintelui Traian Basescu de rediscutare a cazurilor Dobre si Borbely.

Presedintele Traian Basescu a trimis Camerei Deputatilor o scrisoare in care solicita sa se reia dezbaterea cu privire la cele doua solicitari ale Parchetului General privind incuviintarea inceperii urmaririi penale fata de deputatii Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre (fosti ministri) atunci cand plenul ia in discutie ridicarea imunitatii deputatului PDL Alin Trasculescu.

"Avand in vedere faptul ca, in momentul de fata, la Camera Deputatilor este posibil sa luati in discutie solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatului Alin Trasculescu, va rog sa gasiti, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, caile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele doua solicitari ale Parchetului General privind inceperea urmaririi penale fata de deputatii (fosti ministri) Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, pentru a permite autoritatilor judecatoresti sa isi desfasoare activitatea in absenta oricaror influente sau obstructii", se arata in solicitarea presedintelui care a fost analizata luni de catre Biroul permanent al Camerei.

Traian Basescu adauga ca in calitate de presedinte al Romaniei si 'in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice' isi permite sa semnaleze Parlamentului ca in perspectiva noului raport de tara orice incercare de blocare a activitatii autoritatii judecatoresti va conduce la neindeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, cu consecinte grave in planul reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei.

Premierul Victor Ponta a reactionat declarand ca Traian Basescu "nu este presedintele DNA" ca sa poata cere Parlamentului rediscutarea cazurilor lui Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.

"Trebuie sa existe o solicitare in acest sens. Nu presedintele trebuie sa ceara acest lucru, trebuie sa ceara DNA acest lucru si, din cate stiu, Traian Basescu nu este presedintele DNA", a spus Ponta.

In septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea de incepere a urmaririi penale pentru deputatul UDMR Laszlo Borbely si pentru cel al PNL Victor Paul Dobre.

Fostul procuror general Laura Codruta Kovesi solicitase ministrului Justitiei, la cererea procurorilor anticoruptie, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor necesar inceperii urmaririi penale fata de Laszlo Borbely, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere.

De asemenea, procurorul general solicitase Camerei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Victor Paul Dobre, deputat si fost ministru delegat pentru Administratie, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in legatura cu referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.