Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Pitesti, ca este "pe deplin solidar" cu cei patru demnitari acuzati de incompatibilitate, precizand ca "pana la proba contrarie" acestia nu ar trebui sa demisioneze si ca "nu face ANI alegeri in Romania, fac cetatenii Romaniei", informeaza Mediafax.

"Cei patru ministri, am vazut eu, au declarat, si-au spus punctul de vedere. [...] Nu am eu ce sa adaug la lucrurile pe care dansii le-au exprimat foarte clar. Sunt pe deplin solidar cu toti. Este cat se poate de evident, nu e vorba aici ca banuim, este evident, da, ca la prima ora, in prima zi de campanie electorala, aceasta ANI, mai precis conducerea ei, care s-a dovedit in atatea randuri o unealta politica a regimului Traian Basescu, isi face de cap si isi face menirea in continuare. Pentru ca asa cum au dat cel putin explicatiile cei patru ministri asistam la unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de abuz din partea ANI. Pana la urma avem parchet, avem instante si mai mult de atat eu nu mai am de adaugat", a declarat Crin Antonescu.

Intrebat de jurnalisti daca cei patru ministri ar trebui sa-si dea demisia de onoare avand in vedere ca in anul 2011 fostul ministru al Muncii Ioan Botis a facut acest gest, Crin Antonescu a raspuns: "Nu e un caz deloc, dar deloc similar ca al domnului Botis. Si eu va reamintesc ca cel putin daca vorbim de PNL au mai avut in vremea Guvernului Tariceanu vreo trei ministri care au demisionat pe acuzatii intru totul nefondate. Nu, nu trebuie sa demisioneze pentru ca sunt pana la proba contrarie nevinovati si nu face ANI alegeri in Romania, fac cetatenii Romaniei".

Agentia Nationala de Integritate (ANI) ii acuza de incompatibilitate pe ministrii Eduard Hellvig (Dezvoltare Regionala si Turism), Liviu Pop (Dialog Social) si Ovidiu Silaghi (Transporturi), si pe secretarul general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei.

In cazul Hellvig, ANI sustine ca acesta a fost simultan ministru si director al unei companii private, dar si ca ar fi primit bani de la o alta firma, desi nu figura ca angajat. In cazul Liviu Pop, ANI il acuza de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce Pop a dat un ordin ca ministru al Educatiei prin care, contrar unor decizii judecatoresti, obliga statul sa retina cotizatia sindicala, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului sau angajator, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. In cazul Silaghi, ANI acuza o diferenta de aproximativ 45.955 Euro intre veniturile realizate si cele raportate. In cazul lui Dan Mihalache, ANI sustine ca acesta a ocupat simultan postul de secretar general adjunct al guvernului si functia de administrator la o companie privata.

Intr-un comunicat al Guvernului se arata ca premierul Victor Ponta a luat act de anuntul facut de Agentia Nationala de Integritate, privind constatarea incompatibilitatii in cazul a patru demnitari. „Din primele date, am constatat ca sesizarile nu se refera la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor in cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut”, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In aceasta situatie, Ponta a cerut celor patru demnitari sa demareze toate procedurile legale pentru a-si prezenta punctul de vedere in fata institutiei si, daca este cazul, pentru a contesta acuzatiile care li se aduc.