Initiativele Uniunii Social Democrate la capitolul justitie sunt putine, vagi sau discutabile. USL propune "eliminarea influentei politice asupra sistemului judiciar" sau "demascarea coruptiei PDL si trimiterea in fata justitiei". O alta propunere se refera la "extinderea sistemului de asistenta gratuita in paralel cu ample campanii de informare a publicului larg", in conditiile in care instantele se plang de surpaaglomerare cu dosare.

Cele mai importante propuneri la capitolul justitie din programul de guvernare al USL

  • Eliminam influenta politica asupra sistemului judiciar. Deciziile nu mai trebuie sa apartina celor care detin functii politice. Nota: principiul e corect, insa USL are o problema in promova in mod credibil acest principiu, in conditiile in care doi fosti procurori sunt cercetati tocmai pentru ca ar fi negociat cu lideri PSD si PNL functii la DNA si Parchetul General.
  • Inalta Curte de Casatie si Justitie va administra bugetul sistemului judiciar, astfel incat, profesionistii din justitie sa nu poate fi influentati prin politicile de alocare a resurselor publice. Nota: Sistemul nu e pregatit sa preia administrarea bugetului. E adevarat ca in trecut era o cerinta a sistemului, insa Inalta Curte nu are capacitatea de a gestiona bugetul in conditiile date.
  • Aplicam strategia nationala anti-coruptie a guvernului USL. Politicile anticoruptie vor viza si problemele din domeniul justitiei, al achizitiilor publice, spitale si scoli, zonele care afecteaza cel mai mult viata romanilor si ignorate in ultimii ani.
  • Continuam sa demascam coruptia guvernarii PDL si sa-i trimitem in fata justitiei pe cei care au jefuit banul public. Actiunile de audit realizate in ministere au scos la iveala cheltuieli mari, nejustificate, de ordinul zecilor de milioane de euro, ca la Posta Romana sau Hidroelectrica. Nota: din punct de vedere politic, USL poate cel mult sesiza parchetul sau DNA, insa nu poate "trimite in fata justitiei" pe nimeni. Aceasta decizie apartine exclusiv procurorilor si nu unui partid.  In plus, de ce nu si-ar propune o uniune demascarea coruptiei din toate partidele, inclusiv din partidele componente ale uniunii, altfel rezulta ca justitia e utilizata ca arma politica.
  • Extindem si imbunatatim sistemul de asistenta judiciara din oficiu/gratuita, in paralel cu derularea unor ample campanii de informare a publicului larg cu privire la acest drept, mai ales in zonele defavorizate (rurale, depopulate) si pentru categorii sociale marginalizate (persoane varstnice, cu venituri mici etc). Nota: Numeroase instanta din Bucuresti si din tara sunt deja supraaglomerate si nu mai fac fata numarului mare de cauze. Aceasta masura intra in contradictie cu alta masura prin care USL isi propune sa "extinda metodele moderne de solutionare pre-judiciara a conflictelor, pentru cresterea celeritatii actului de justitie". Or, popularizarea si extinderea gratuitatii la actul de justitie va creste numarul proceselor pe care USL isi propune o propunere mai incolo sa-l scada.
  • Asiguram raspunderea judecatorilor si procurorilor in cazul abuzurilor si incalcarii flagrante a legii. Nota: Exista deja mecanisme de raspundere a magistratilor in fata inspectiei judiciare pentru eventuale abuzuri si incalcari flagrante ale legii iar CSM poate aviza, unde este cazul, retinerea sau arestarea. Nu e clar daca USL se refera la raspunderi suplimentare.
  • Pentru a creste transparenta actului de justitie, toate hotararile judecatoresti vor fi publicate pe interne, cu protejarea datelor cu caracter personal ale partilor.
  • Ne implicam activ in procesul european de luare a deciziilor MCV. Nota: De remarcat ca USL nu isi propune ca obiectiv politic ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, desi liderii PSD si PNL au facut declaratii repetate in acest sens. ​